Počinje Festival uličnih svirača

Festival uličnih svirača biće održan naredna dva dana na više lokacija u Nikšiću, a okupiće oko 60 učesnika iz deset država svijeta.

Umjetnički direktor Festivala, Ivan Radojičić, kazao je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući da je riječ o trećem izdanju te smotre, koji organizuju javna ustanova Zahumlje i Opština Nikšić, a koja će biti promovisana večeras ispred Gradske kuće u parku.

„Prošlogodišnje izdanje Festivala, koji ima performersko – zabavljački i umjetnički karakter, postavilo je ozbiljan temelj koji će, vjerujemo, ove godine biti nadograđen“, rekao je Radojičić i dodao da je novina Festivala od ove godine ulični film.

Prema njegovim riječima, festivalski program biće realizovani na Trgu slobode, u gradskom parku, na platou ispred Robne kuće i u centralnoj Njegoševoj ulici.

„Zadovoljni smo i ponosni što smo uspjeli da za dvije godine damo novu vrijednost festivalskoj kulturi, ne samo u Nikšiću i Crnoj Gori, nego i šire, ali i što smo uspjeli da i u internacionalnim okvirima mapiramo Nikšić kao poželjnu kulturnu i turistićku destinaciju, koja ima šta da ponudi“, rekao je Radojičić.

Kako je naveo, nije mala stvar da se tako visoko pozicionira Festival i dobijaju preporuke sa brojnih adresa, bilo da je riječ o umjetničkim ili zabavnim programima, ili o odnosu publike prema izvođačima i gostima.

Boško Milović, u ime organizatora, rekao je da će tokom trajanja Festivala u okviru 24 programa nastupiti više od 60 učesnika iz Australije, Japana, Norveške, Njemačke, Austrije, Rusije, Ukrajine, Argentine i regiona.

On je saopštio da će programi počinjati u 18 sati zabavnim sadržajima akrobata i performera za djecu, nakon čega će biti umjetnički dio, koji će se završavati u 22 sati i 30 minuta.

Milović kazao je da su već tokom aprila imali rezervisane glavne izvođače i najavio da će večeras na promo događaju nastupiti rusko – ukrajinsko – britanski bend More more i brazilski duo Cia Palma.

Nakon toga će biti prikazan dokumentarni dugometražni film Gora Stefana Maleševića.

Reditelj, Sejo Šabotić, kazao je da će tokom trajanja Festivala biti prikazano deset društveno angažovanih filmova nagrađivanih na značajnim filmskim smotrama.

Podijeli: