Počinje 13. Guitar Art Summer Fest

Vizuelnim performansom pod nazivom “Vrijeme drveća” autorke Izabele Matoš, koji će biti upriličen sjutra u 20 časova u galeriji SueRyder na Trgu Belavista u Starom gradu u Heceg Novom, počeće 13. izdanje Guitar Art Summer Festa.

Tokom performansa Izabele Matoš nastaje izložba, kroz autentičan proces vezenja koji je praćen muzikom gitare. Muzika je neizbježna tokom performansa “Vrijeme drveća”. Drvo oživljava uz muziku, jer melodija podsjeća na rađanje, razvoj i rast. Ritam muzike i ritam tekstilnih niti, dok prolaze kroz čipku, su nerazdvojivi i stavarju lančanu reakciju emocija, melanholiju i preplitanja duša.

Izabela Matoš je likovna umjetnica iz Herceg Novog, sa poetski vrlo izraženom ličnom vizijom. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Izlaže na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, te koordinira razne likovne radionice za djecu i odrasle.

Svečano otvaranje 13. Gutar Art Summer Festa biće upriličeno istog dana u 21h na Trgu od muzike u Starom gradu kocertom kamernog orkestra Peter Girana & Anima Musicae.

Péter Girán je rođen u Mađarskoj 1994. godine. Počeo je da svira gitaru u osmoj godini. Od tada je dobio brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Imao je master časove sa svjetskim poznatim gitaristima kao što su Marcin Dylla, Vladimir Gorbach, Martha Masters, Florian Larousse, Manuel Barrueco. Diplomirao je na Univerzitetu u Segedinu 2017. godine, sa profesorima Davidom Pavlovitsom i Andrasom Csakijem. Pored klasične muzike, svira i flamenko.

Sa imenom koje znači duše muzike, Kamerni orkestar Anima Musicae je od prvog trenutka nagovijestio duboku posvećenost nastupima i postao je jedan od najdinamičnijih nagrađivanih mladih ansambala aktivnih ne samo u Mađarskoj, već i na međunarodnim scenama. Dobili su prestižnu titulu “Nacionalni omladinski orkestar” za godine 2018-2020.

Orkestar je od debitovanja 2010. godine izveo preko 180 uspješnih koncerata u renomiranim dvoranama Mađarske, Njemačke, Austrije, Francuske, Italije i Španije. Godine 2011. u Zlatnoj sali bečkog Musikferajna osvojili su prvu nagradu na V Međunarodnom Festivalu „Summa Cum Laude“ uz ovacije žirija i publike.

Njihov ideal čini zvuk evropskog kvaliteta, njegovanje plemenite mađarske muzičke tradicije i poštovanje velikih međunarodnih preteča uz neumorno traganje za novim.

Podijeli: