Otvorena stalna postavka Etnografskog muzeja na Cetinju

Etnografski muzej Crne Gore dobio je stalnu postavku koja obuhvata predmete izdvojene među više od četiri i po hiljade koliko ih muzej u svojoj zbirci broji.

Postavkom je predstavljen narodni život i kultura etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine XIX do prve polovine XX vijeka, a autorsku ekipu čine: Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević.

U prizemlju izložbenog prostora su prezentirane važne tradicionalne privredne djelatnosti, kao i dio pokućstva i posuđa iz ruralnog i urbanog enterijera. Na spratu su predstavljeni najkarakterističniji tipovi narodnih nošnji, a uz njih su izloženi i atraktivni primjerci nakita i oružja, većinom izrađivani u poznatim bokokotorskim radionicama.

Izlozbu je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, a na svečanom otvaranju govorili su i direktorka Narodnog muzeja, Anastazija Miranović i rukovoditeljka Etnografskog muzeja, Maja Dragićević-Roganović.

Bogdanović je rekao da se misija savremene muzeologije ogleda i u proširenim formalnim i tehničkim mogućnostima kojima se javnost može upoznati sa porodičnim vrijednostima, ali i vrijednostima šire zajednice i države, očuvanju njene tradicije i borbe za opstanak.

Ministar je dodao da odjeća i nakit, uz reprezentativne primjerke oružja, uz nezaobilazne stare škrinje, svih tipova i motiva, slikovito govore o bogatstvu različitosti koje karakteriše cio prostor Crne Gore, ali i o zajedničkoj težnji u nastavljanju tradicije harmoničnog suživota različitih kultura.

“Materijalno nasljeđe, o čemu svjedoče izloženi muzejski predmeti, prate bogati autentični sadržaji nematerijalne kulturne baštine, što sve zajedno čini jednu impozantnu zalihu kulturnih vrijednosti prema kojoj se moramo odnositi kao prema nečemu od čega zavisi i naše trajanje u vremenu. U Narodnom muzeju posebno, jer sve ovo što se čuva pod tim imenom dio je zajedničke kulturne istorije građana Crne Gore, ono što određuje kolektivno pamćenje i pripadnost, i čime se dokazuje identitet. Ta nit trajanja, kao i bogatstvo muzejskog fonda Etnografskog i Narodnog muzeja u cjelini, obavezuje nas da budućim generacijama ostavimo relevantan dokaz o pokretnim kulturnim dobrima koja su nam povjerena”, kazao je Bogdanović.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović se zahvalila autorskoj ekipi koja je predano radila kako bi etnografsko nasljeđe po prvi put bilo izloženo široj javnosti i ukazala na njegov identitetski značaj u utemeljenju i viševjekovnom trajanju crnogorske države.

“Nije slučajno što je otvaranje stalne postavke Etnografskog muzeja upriličeno upravo u prazničnim danima u kojima se slavi Dan državnosti. Ono što smo danas ne bi bili bez iskre u ognjištu, preslice, struke, gusala i jatagana… Ono što ćemo sjutra biti određuje naš odnos prema materijalnom i nematerijalnom naslijeđu koje u amanet i sjećanje ostavljamo generacijama koje dolaze”, kazala je direktorica Narodnog muzeja.

Maja Dragićević Roganović, rukovoditeljka Etnografskog muzeja podsjetila je da Etnografski muzej baštini izuzetno vrijedan materijal sa područja Crne Gore, koji ilustruje bogatstvo materijalne i duhovne kulture naroda koji žive na njenoj teritoriji, kao i vrijedne zbirke koje prikazuju način privređivanja, ishrane, kulture stanovanja, tekstilne radinosti, odijevanja, oružja, muzičkih instrumenata.

“Stalna postavka Iz etnografskog nasljeđa Crne Gore na sublimiran i sažet način prikazuje sve aspekte tradicionalnog narodnog života u Crnoj Gori. Za potrebe postavke iz bogatog i raznovrsnog fonda koji broji oko 4500 predmeta, zbog skučenosti prostora izdvojeno je oko 400. U koncipiranju ekspozicije nastojali smo da prema materijalu, a u zavisnosti od raspoloživog izložbenog prostora, pružimo što širi i sadržajniji prikaz narodne kulture ovog područja“, rekla je Dragićević Roganović.

Podijeli: