Otvoren Eko-muzej u Herceg Novom: Kuća Iva Andrića glavna aktivna tačka muzeja

U Herceg Novom je danas održan završni događaj Co.Co. Tour projekta – otvaranje Eko-muzeja, u okviru kojeg je Kuća nobelovca Iva Andrića određena kao glavna aktivna tačka muzeja zajednice i turizma zajednice, a uključuje i objekte poput Njegoševe škole, Muzeja Mirko Komnenović i Galerije Josip Bepo Benković, Gradske biblioteke i mogih drugih.

Ova dva modela razvijena su u saradnji sa našim prekograničnim partnerima iz Albanije i Italije, a projekat je kofinansiran od strane Evropske unije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II). Svečano otvaranje Kuće Iva Andrića za posjetioce biće upriličeno 9. aprila.

Prema riječima predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića, ovaj projekat jasno potvrđuje da je Herceg Novi snažno posvećen i okrenut očuvanju i valorizaciji kulturnog naslijeđa, kao i modernizaciji turističke ponude grada.

“Rado smo prihvatili koncept Eko-muzeja, odnosno muzeja zajednice, potpuno sigurni da je to pametan i održiv pristup turističkim potencijalima Herceg Novog, koji se oslanja podjednako na kulturno naslijeđe i modernu tehnologiju. Najveći dio projektnih sredstava uložen je u infrastrukturne radove na Kući nobelovca Iva Andrića, za koju smo procijenili da je jedna od vitalnih tačaka Eko-muzeja i sveukupne kulturno-turističke ponude grada”, kazao je Katić i dodao da će se Herceg Novi potruditi da ostane lider među crnogorskim opštinama po broju dobijenih i realizovanih EU projekata.

Zahvalio se i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori na predanom radu na svim projektnim pozivima, Agenciji za lokalnu demokratiju koja se još jednom potvrdila kao pouzdan saradnik, kao i svim projektim partnerima koji su, svako svojim aktivnostima, doprinijeli da Co. Co. Tour postane uspješno zaokružena priča.

Eko-muzej je specifičan i nov turistički koncept. Predstavlja ključnu aktivnu tačku jedne lokalne zajednice, a za posjetioca prozor u zajednicu, početnu tačku preko koje će je upoznati i osjetiti se njenim dijelom.

Kako je kazala Otpravnica poslova delegacije EU, Plamena Halačeva, Eko-muzej odiše pozitivnom energijom, a EU je čast što je pomogla u njegovom oživljavanju.

“Andrića je uvijek zanimao motiv mostova , on je smatrao da su oni izraz vječne ljudske borbe za povezivanje i spajanje dvije strane. Andrić je pokazao da mostovi donose mir, povezuju prošlost i budućnost, okupljaju nas i donose prosperitet. Baš poput Andrića, EU gradi mostove između ljudi putem naših programa prekogranične saradnje. Ovaj projekat je primjer za to. U duhu Andrića nastavite da gradite mostove i spajate ljude svih nacionalnosti, vjera i kultura”, poručila je Halačeva.

Savjetnica Glavne pregovaračice sa EU Dragana Marković podsjetila je da je u doba svoje najveće slave, nakon što mu je 1961. dodijeljena Nobelova nagrada, Andrić baš u našem gradu „pronašao ambijent koji ga oplemenjuje, misao izoštrava, a plemenitu namjeru osnažuje“.

“Sjećanja na Andrića u Novom su još uvijek živa , a kuća je simbopl prostora koji podstiče pisce i umjetnike da stvaraju, pronalaze inspiraciju i makar jedan dio svog života provedu u ovom prelijepom gradu. Danas Kuća Iva Andrića predstavlja novi prostor koji će privlačiti ljude od pera, ali i turiste kojima je kultura visoko na ljestvici vrijednosti i nezaobilazno mjesto u okviru školskih i turističkih posjeta Herceg Novom. Sigurna sam da će ovako renovirana Kuća posjećati na neprolaznost lika našeg nobelovca , ali i postati simbol saradnje između Crne Gore i Evropske unije”, naglasila je Marković.

Prisutnima se obratio i Kerim Međedović iz Agencije za lokalnu demokratiju, koji je pojasnio da je model eko-muzeja jedna centralna tačka u kojoj će posjetioci moći da se informišu o tome šta još mogu da vide interesantno i autentično, a ne pripada primarnoj turističkoj ponudi.

Otvaranju Eko-muzeja prethodio je obilazak Muzeja “Njegoševa škola”, gdje su Savjetnik predsjednika za međunarodne odnose Jovan Subotić i Šef Kabineta predsjednika Opštine Dragana Stanišić goste upoznali sa preduzetim koracima u prethodnom periodu na otvaranju ovog muzeja i kulturno-turističkim efektima koje ono prozvodi.

U dvorištu KIA priliku da prikažu svojih ruku djela iskoristili su NVO “Ruke” i “Nova šansa”, Pasara Arts&crafts i Studio ikonopisa.

Podsjećamo i da će Eko muzej-Kuća Nobelovca Iva Andrića ubrzo postati dio turističke ponude Herceg Novog. U saradnji sa tur-operaterom “Trend Travel”, Agencija za lokalnu demokratiju je kreirala turistički paket, dvosatnu šetačku turu sa fokusom na razvijeni model eko-muzeja i muzeja zajednice. Posjetioci će moći da vide stalnu postavku vezanu za život Nobelovca u Herceg Novom, ali i preko elektronskog pametnog totema da se upoznaju sa 25 tačaka ekomuzeja/muzeja zajednice, kao i eko-muzejima u mediteranskoj mreži ekomuzeja. Pomenute tačke predstavljaju kulturno-istorijsko, prirodno, materijalno i nematerijalno nasljeđe.

Podijeli: