Otvaranje Andrićeve kuće: Da oživi kao kuća svih Novljana i gostiju

Izložbom “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata”, u organizaciji Muzeja grada Beograda, u utorak, 16. jula biće otvorena kuća ovog laureata Nobelove nagrade za književnost.

Na svečanom otvaranju biće upriličen i umjetnički program “Adrićeve hercegnovske staze”, gdje će u ulozi Andrića nastupiti prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Igor Đorđević, kao i glumica Marija Bergam. U muzičkom dijelu nastupiće Danica Krstić.

Andrićeva kuća biće otvorena kao “kuća sjećanja na nobelovca” i znamenitog Novljanina od 1963. do 1968. godine, čulo se na pressu povodom ove manifestacije.

Dr Vladimir Roganović, član ekspertskog tima koji je radio na projektu revitalizacije kuće, istakao je da je Herceg Novi jedini grad u kojem je Ivo Andrić sagradio kuću.

“Ove godine navršava se 50 godina otkako je posljednji put boravio u našem gradu. Otvaranjem kuće, simbolično, Herceg Novi počinje i proces njegovog povratka u našu sredinu, kroz sjećanje na piščevo djelo, život i ličnost i njegove hercegnovske godine, koje traju nešto duže nego istorija i život kuće”, navodi on.

Roganović je podsjetio da je Andrić već s kraja 50-ih godina počeo da boravi u Herceg Novom, najčešće u čuvenom apartmanu br. 10 hotela Boka.

Projekat “povratka” biće dovršen 2020. godine, kada će grad, zahvaljujući prepoznatom značaju koji ima Andrićeva kuća, ali podršci kroz projekat COCO TOUR, dobiti modernu, restauriranu kuću literature i reprezentativno mjesto za kulturnu, umjetničku ali i turističku ponudu, objašnjava Roganović.

Umjetnički program i turističke ture

Pored svečanog otvaranja, Roganović je najavio i zanimljiv program za naredno veče, odnosno 17. jul, koji će uključiti nastup renomiranih dramskih umjetnika, ali i promociju njegove knjige “Andrić u Herceg Novom”.

Izložba posvećena Andriću kao diplomati na programu je 15. avgusta, a biće izloženi njegov diplomatski kovčeg, diplomatski pasoš i uniforma. Izložba će biti upriličena u prizemlju kuće.

Poseban program iznenađenja, uz učešće glumaca Vojina Ćetkovića i Slobode Mićalović, Roganović je najavio za 22. i 23. avgust.

”Ideja je da se Andrićeva kuća oživi kao kuća svih Novljana i gostiju našeg grada, da ona postane važna i prepoznatljiva simbolička tačka, na kojoj će se na najbolji način prelamati kultura i umjetnost ovog grada”, ističe Roganović.

Pored umjetničkg dijela programa u planu je organizacija i turističkih tura, zahvaljujuči lokalnoj TO, gdje će gosti imati prilike da nauče ko je sve od znamenitih ljudi i pisaca živio u Herceg Novom.

Za najmlađe generacije biće organizovani časovi čitanja i tumačenja Andrićevih djela.

Podijeli: