Opština Herceg Novi brine o spomen obilježjima

Opština Herceg Novi započela je sistematično čišćenje spomen obilježja na teritoriji grada, za šta su po prvi put Budžetom planirana sredstva.

Očišćeni su spomenici u Ilijinom parku u Igalu, spomen ploča Aleksandru Dukoviću, bista u parku Boke, biste u parku Sv. Leopolda, kompleks spomen obilježja na Savini, a ovih dana traje čišćenje bisti u Starom gradu, a predstoji i čišćenje česme i bisti u Omladinskom parku.

“Briga o spomen obilježjima dužnost je lokalne uprave, kojoj se do sada nije planski pristupalo. Ove godine je, po prvi put, planirana budžetska linija namijenjena održavanju spomen obilježja na teritoriji grada. Mi na taj način odgovaramo zakonskoj obavezi, namjereni da se odgovorno odnosimo prema brojnim obilježjima koja su postavljena u znak sjećanja na važne ličnosti i događaje od značaja za Herceg Novi“, kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Plan je da tokom ove i početkom naredne godine bude očišćen najveći dio spomenika u novskoj opštini.

Zambelić Pištalo podsjeća da je na nedavno održanoj sjednici Skupština opštine Herceg Novi usvojila Program postavljanja spomen obilježja za 2018. godinu, kojim je planirano postavljanje spomenika Mirku Komnenoviću, spomen ploče sa medaljonskim likom Jeftu Gojkoviću i Zuku Džumhuru i imenovanje ulice Elize Duković Lombardić.

Kako dodaje, u toku je priprema dokumentacije za raspisivanje javnog konkursa za idejno rješenje spomenika Mirku Komnenoviću.

Inače, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi posjeduje Registar spomen obilježja u koji je do sada upisano 65 spomen obilježja na teritoriji cijelog grada, sa detaljima koji se tiču svakoga od njih.

Podijeli: