Obilježeno 75 godina rada muzičke škole „Vida Matijan“

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” u Kotoru obilježila je jubilej 75 godina postojanja, svečanim koncertom profesora i učenika.

Foto: cgnews.me

Na sinoć održanom koncertu učenici i profesori nastupili su sa solo kompozicijama i u kamernim sastavima, kao i kamerni orkestar i kamerni horski ansambl kojim diriguju profesorke Ksenija Đuričković i Milica Radonjić.

Direktor ove ustanove Mihajlo Lazarević podsjetio je da je škola počela sa radom 1945. godine, a da je zvaničnu dozvolu za rad dobila dvije godine kasnije 1947.

“Na današnji dan ne možemo, a da se ne sjetimo naše osnivačice, Vide Matijan, žene koja je obilježila muzički život Kotora dugi niz decenija, iznjedrila nebrojeno mnogo ljubitelja muzike, amaterskih i profesionalnih muzičara, muzičkih pedagoga”, kazao je Lazarević.

Ovaj koncert, kaže Lazarević, koncipiran je tako da se predstavi godišnji rad učenika i profesora škole.

Na programu je bilo 17 tačaka, vrlo različitih, a izvodili su ih učenici i profesori svih odsjeka u školi.

“Bilo je tu različitih stilova, od filmske do klasične muzike. Mi smo otvoreni za sve žanrove i to vrijeme u kojem živimo i zahtjeva od savremene muzičke škole. Dobar muzičar u 21. vijeku ne znači da je onaj koji izvodi samo klasičnu muziku, već na isti profesionalni način izvodi i popularnu muziku“, kaže Lazarević.

 

Podsjetimo, drugi koncert povodom obilježavanja Dana škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ zakazan je za 25. mart, a nastupiće učenici osnovne škole.

Podijeli: