Nove turističke atrakcije Bara

Turistička organizacija Bar uručila je nagrade najboljima u nagradnoj igri “Osmislite nam novu turističku atrakciju”.

TO Bar je prvi put organizovala ovu nagradnu igru, a privukla je veliko interesovanje građana Bara i Crne Gore.

“U periodu od 18. decembra 2020. do 31. januara ove godine pristiglo je čak 38 prijedloga, što svjedoči da su naši građani veoma zainteresovani za valorizaciju turističkih potencijala naše opštine, kao i o njihovoj želji da doprinesu kreiranju ljepše i atraktivnije ponude u Baru”, navode iz lokalne organizacije.

Prvu nagradu je osvojio Slavko Lekić sa predlogom “Art paviljon”. Ideja se ogleda u tematskim paviljonima, koji svojim izgledom treba da doprinesu vizuelnom unapređenju gradskog pejzaža kroz jednostavnost oblikovnog arhitektonskog izraza, jasnih formi, otvaranju vizura i kontekstu okruženja. Predložena je realizacija više instalacija, među kojima su one koje za inspiraciju imaju književnost, slikarstvo, likovnu umjetnost, vajarstvo, arhitekturu, muziku, pozorište, ples, balet, film kao i dodatne prostorne instalacije.

Drugu nagradu dijele Dijana Kovačević i Maja Radulović na jednoj strni, i O.Š. “Blažo Jokov Orlandić” na drugoj. Kandidati su predložili slična rješenja pa je žiri donio odluku da se nagrada dodijeli za obje ideje “Platforma sa ljuljaškama i Zabava na ljuljaškama”. Platforme za opuštanje sastoje se od 10 jedinica (kućica) sa visećim ležaljkama, i pružaju savršen pogled na horizont, zalazak sunca i morsko plavetnilo. Osmišljena su tri tipa jedinica koje imaju 1, 2, ili 3 ležaljke, kako bi posjetioci mogli da uživaju sami, ali i u društvu.

Treću nagradu je osvojila Ishkova Evgenia za prijedlog “Skejt park na plaži i multifunkcionalno sportsko igralište”. Plažni skejt park je multifunkcionalno sportsko igralište koje igra važnu ulogu u podizanju kulture stanovništva, u razvoju sporta i turizma. Takva platforma promoviše zdrav način života, a skejt park je istovremeno pristupačan prostor za samoostvarenje i razonodu mladih, ali i mjesto za komunikaciju.

Pristigle predloge i materijale razmatrala je komisija u sastavu: Mihailo Vukić, (turistički privrednik – predsjednik komisije), Ćazim Alković (menadžer Opštine Bar, član) i Nada Vojinović (fotografkinja – član). Nagradni fond je iznosio 500,00 eura za I nagradu, 300,00 eura za II nagradu i 200,00 eura za III nagradu.

“Turistička organizacija Bar je uvodjenjem ove nagradne igre još jednom pokazala da se kroz interakciju sa gradjanima, medju kojima je bilo i stranih državljana, dobija vrijedan materijal za turističku valorizaciju. TO Bar će se truditi da i narednih godina, kroz koncept nagradnih igara, stimuliše gradjane da doprinose razvoju turizma u našoj opštini” rekao je direktor TO Bar, Emil Kukalj.

Podijeli: