Nikšićani traže postavljanje obilježja Josipu Sladeu, Mirku Kovaču i Vitu Nikoliću

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića pokrenuće inicijativu da autor prvog regulacionog plana Nikšića Josip Slade, legendarni pjesnik i boem Vitomir Vito Nikolić i književnik Mirko Kovač dobiju adekvatna spomen-obilježja u gradu pod Trebjesom.

Nikšić

“Nikolić i Kovač na zgradama gdje su živjeli, Slade na centralnom gradskom trgu”, kazao je za Pobjedu Maksim Vujačić, član upravnog odbora Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, koje je sebi kao zadatak postavilo očuvanje, zaštitu i prezentaciju civilizacijskih, istorijskih, kulturnih i urbanih vrijednosti grada.

Trogiranin, inženjer Josip Slade, najvažniji doprinos Nikšiću dao je 17. marta 1883. godine, kada je knjazu Nikoli predao prvi regulacioni plan nove varoši koja će se dići na ruševinama drevnog Onogošta. Od tog dana, kao industrijski, privredni, ekonomski, obrazovni, naučni i kulturni centar široke regije, grad se razvijao po njegovim planovima i vizijama. Slavni urbanist, u znak zahvalnosti “dobio je u Nikšiću jednu malu ulicu. Nekadašnju Ljubljansku.

“Taj velikan zaslužuje nešto više, spomen-tablu na centralnom gradskom trgu ili spomenik. To ćemo tek utvrditi u predstojećoj proceduri. Lično, zalažem se za spomenik”, kaže Vujačić.

On je podsjetio da se Slade zalagao da se za mjesto izgradnje Saborne crkve izabere Petrova glavica, te da se u podnožju tog monumentalnog sakralnog objekta nađe Dvorac kralja Nikole koji je njegovo djelo. Impozantnih dimenzija, izgrađen je u renesansnom stilu. I Carev most na rijeci Zeti, nedaleko od Nikšića, monumentalno je graditeljsko djelo, nosi pečat, viziju i iskustvo neumornog stvaraoca.

“Zamajac kulturnog preporoda Crne Gore, nakon priznanja njene suverenosti na Berlinskom kongresu (1878), rame uz rame sa Cetinjem, bio je Nikšić. Za kratko vrijeme, postao je snažan centar, sa svim elementima gradskog života. Postao je grad kulture i prosvjete. Slade je projektovao grad koji zadovoljava sve ljudske potrebe i one ukorijenjene u porijeklu Nikšićana i one savremene i stalno promjenljive”, kazao je Maksim Vujačić.

Vito Nikolić je nikšićki brend, pjesnik i novinar po kom se grad prepoznaje. O njemu i Nikšiću sve se zna. Decenijama je pisao briljantne reportaže. Njegovi savremenici danas će vam ispričati stotine njegovih “terenskih dogodovština. Maksim Vujačić je ispričao jednu koja nije tog tipa, ali je neponovljiva.

“Kao reporter “Nikšićkih novina, oslanjajući se na nekakva proročanstva, Vito Nikolić objavio da će se 15. januara 1962. godine dogoditi “smak svijeta. Neki su tu njegovu humoresku shvatili kao istinu. Nemilice su trošili novac, gostili se i opijali. Seljaci su klali stoku. Kada je prošao “sudnji dan, smatrali su se prevarenim, došli su da se žale i traže odštetu od “Nikšićkih novina”, priča Vujačić.

Jedan je Vito. Jedno lijepo šetalište u gradu nosi njegovo ime. “Mi smo predlagali da se njegovim imenom nazove Vardarska ulica. U kući u kojoj je smješten Radio klub, mladi Vito napisao je prve pjesme. Smatrali smo da je to primjerenije. No, učinjenom poslu nema mane. Tako je kako je. Danas se zalažemo da na zgradi prekoputa nekadašnje SDK, koja je sagrađena 1962. godine i u kojoj je Vito dobio legendarnu garsonjeru, postave obilježje da je slavni pjesnik u njoj živio”, kaže Vujačić.

Kada je dobio tu garsonjeru Nikolić je imao je 27 godina i samo četiri objavljene pjesme. Vujačić kaže da je Nikolić govorio da se “najslavniji događaj u istoriji Nikšića, poslije onog kada je turski komandant odbane grada ključeve Onogošta predao knjazu Nikoli, dogodio kada je opštinski službenik njemu uručio ključeve tog skromnog stana.

Podijeli: