Nedjelja u Muzičkom centru u znaku mladih muzičara

U okviru edukativnog programa Muzičkog centra Crne Gore u Kamernoj sali MCCG održane su dvodnevne majstorske radionice za mlade violončeliste koje je vodila gostujuća umjetnica iz Španije – Karmen Maria Elena Gonzales. Radionice su bile namijenjene učenicima srednjih muzičkih škola i studentima Muzičke akademije sa Cetinja koji su iskoristili priliku da kroz aktivno i pasivno učešće i rad sa mentorkom razvijaju svoje tehničke i estetske sposobnosti.

Foto: Duško Miljanić

Violončelistkinja Karmen Maria Elena Gonzales muzičko obrazovanje stekla je na prestižnom Konzervatorijumu Kraljica Sofija u Madridu (u klasi Natalije Šakovskaje) i na Konzervatorijumu za muziku u Malagi, dok je iz oblasti muzičke pedagogije, kamernog i solo izvođenja završila čak četiri master programa u Španiji, Italiji i Njemačkoj. Dobitnica je više nagrada i priznanja na nacionalnim i internacionalim takmičenjima. Kao solistkinja, kamerna i orkestarska muzičarka nastupala je u Španiji, Italiji, Francuskoj, Portugaliji, Njemačkoj, Austriji, Rusiji, SAD-u i Južnoj Americi. Sa Mozcart Delojt triom 2004. godine snimila je album za izdavačku kuću Soni. Od 2019. predaje violončelo na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi, a trenutno pohađa i doktorske studije na Univerzitetu u Malagi.

Foto: Duško Miljanić

Komentarišući pedagoški rad sa učenicima i studentima iz Crne Gore Gonzales je navela:

“Imala sam priliku da radim sa šest vrlo talentovanih mladih muzičara, različitih uzrasta, i mogu da kažem da su „u dobrim rukama”, što je vrlo bitno u početnim godinama bavljenja instrumentom. Naša profesija, ili bolje rečeno naš životni stil, ispunjen je nezamislivim psihičkim i fizičkim izazovima, iziskuje prevazilaženje samog sebe i veliku posvećenost. Ne radi se samo o postizanju kvaliteta, već i o održavanju istog. Sav taj napor i uloženi trud se isplate jer je svijet muzike božanstven. Uzevši u obzir sve što umjetnost može da pruži, na svim životnim poljima, za mene ne postoji drugi i bolji životni stil. Nadam se da ćemo biti u prilici da u vremenu koje je pred nama, mlade crnogorske umjetnike ugostimo na Malaga čelo festivalu, čiji sam osnivač i umjetnički direktor.

Htjela bih da se zahvalim Muzičkom centru na pozivu i ovoj jedinstvenoj prilici, naročito u ovim vremenima kada se zbog virusa sve otkazuje i umjetnost zbog toga ispašta. Posebno me raduje saznanje da se kod vas održavaju koncerti uprkos epidemiji, te se nadam da ćemo istu uskoro prebroditi”. 

Naredni projekat koji je u Muzičkom centru Crne Gore zakazan za nedjelju, 14. februara sa početkom u 20 časova takođe je u znaku mladih muzičara. U organizaciji Muzičkog centra, Asocijacije studenata Crne Gore i Muzičke akademije sa Cetinja biće upriličen onlajn koncert studenata Muzičke akademije koji će publika moći da prati na YouTube i Facebook stranicama Muzičkog centra Crne Gore, Muzičke akademije sa Cetinja i Asocijacije studenata Crne Gore.

Foto: Duško Miljanić

Na koncertu će nastupiti: Marija Sinđić (flauta), Jovan Jovović (violina), Gleb Bedniakov (viola), Vasilije Vujadinović (klarinet), Filip Miladinović (gitara), Žunja Lipanović (flauta), Sari Šaćiri (violončelo) i Uroš Sučić (truba), a program će obuhvatiti sljedeće kompozicije: Sonata apasionata u fis-molu za solo flautu (Zigfrid Karl-Elert), Mazurka, op.10, br.2 (Ežen Isaj), Sonata za solo violu, op. 25, br. 4, I i II stav (Pol Hindemit), Koncert za klarinet br.1, III stav (Karl Marija fon Veber), San u šumi (Agustin Barios Mangore), Čakona za solo flautu op.107, br.30 (Zigfrid Karl-Elert), Virtuozni komad (Petar Iljič Čajkovski) i Laura (Ante Grgin).

Studente su pripremali profesori sa Muzičke akademije na Cetinju Marija Đurđević-Ilić, Vujadin Krivokapić, Mihail Bereznjicki, Petar Garić, Danijel Cerović, Mladen Popović i Nikola Mijajlović, dok je klavirska pratnja pripala profesoru Alekseju Molčanovu.

Podijeli: