Nastavak projekta Ekologije budućnosti: Budućnost u ruševinama

Interdisciplinarni projekat FUTURE ECOLOGIES / EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI koji je iniciran od strane British Council-a i fondacije LUX London, koji je započeo 8. marta premijerom video eseja FUTURE IN DEBRIS na sajtu www.futureindebris.space, nastavlja se izložbom i interdisciplinarnim programom.

Izložba će biti otvorena 4. maja i trajaće do 28. maja, u prostorijama Fondacije „Petrović Njegoš“ na Kruševcu.

Publika će biti u prilici da vidi radove sljedećih umjetnika: Adrijana Gvozdenović, Louis Henderson, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Ivan Marković, Uriel Orlow, Irena Lagator Pejović, Charlotte Prodger, Ben Rivers, Ivan Salatić i Jelena Tomašević.

Forum za prostornu akciju, koji će se svakog četvrtka realizovati online, putem Zoom platforme, koncipira organizacija KANA (Ko Ako Ne Arhitekta), a ugostiće Biljanu Gligorić, Cvijetu Biščević, Balšu Lubardu, Ljubicu Slavković i Aleksandra Perovića.

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA kuratorke Natalije Vujošević, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore i u saradnji sa Fondacijom „Petrović Njegoš“ i Institutom za savremenu umjetnost, dio je programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, projekta TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image), British Council-a i LUX-a, koji je razvio kurator Tendai John Mutambu, British Council i LUX. EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI se Zapadnom Balkanu predstavlja kroz seriju izložbi, projekcija i događaja, koje uređuje šest kuratora iz regiona.

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA naziv je izložbe i interdisciplinarnog programa koji se događa upravo na trideset godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, tokom kojih smo suočeni sa naletima divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž.

Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek djelima socijalističke arhitekture, crnogorske prirodne ljepote svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitiora. Kako u ovakvim okolnostima vidjeti budućnost društva? Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i program BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA.

Program će takođe otvoriti razgovor o ulozi umjetničkog i ekperimentalnog filma u savremenoj umjetnosti, kao i mogućnostima za podršku i razvoj ekperimentalnih umjetničkih filmskih projekata u Crnoj Gori.

Podijeli: