Narodnom muzeju predata zaostavština Pera i Đura Šoća

U Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, danas je Narodnom muzeju predata zaostavština dr Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i njegovog oca Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Predmete koji se odnose na ove dvije istaknute ličnosti iz crnogorske istorije, Narodnom muzeju je donirala američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka dr Pera Šoća.

„Posebnu vrijednost donacije predstavljaju krstaš-barjak Ljubotinjske čete sa natpisom Nikola I i kolekcija odlikovanja koja su za vojne i civilne zasluge dobili Đuro i Pero Šoć.

Đuro Šoć je bio dugogodišnji upravnik poštansko-telegrafske stanice na Cetinju koji je u činu komandira i upravitelja vojnih telegrafa učestvovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, gdje je na ratištu u Čajniču 1915. godine proslavio četrdesetogodišnjicu državne službe, što ilustruje jedan od predmeta donacije – telegram kralja Nikole upućen tim povodom.  Kao jedan od organizatora Božićnog ustanka komandir Đuro je nosilac i Ordena za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

Među odlikovanjima su i odličja njegovog sina Pera, doktora književnosti, publiciste i istaknutog kulturnog poslenika koji je na raznim funkcijma službovao u državnim institucijama knjaževine/kraljevine Crne Gore i obavljao ministarske funkcije u crnogorskoj vladi u egzilu“, piše u saopštenju.

„Ove donacije su od izuzetnog značaja za Crnu Goru, jer osvjetljavaju dio njene prošlosti, koji je nedovoljno istražen i sa kojom crnogorska javnost nije dovoljno upoznata. Predmeti koji su pripadali ovim istaknutim ličnostima upotpunjavaju narativ crnogorske prošlosti koji čuvaju zbirke Narodnog muzeja.

Narodni muzej je u posljednje dvije godine dobio nekoliko izuzetno vrijednih donacija, poput 25 dnevnika princeze Ksenije, kao i zaostavštinu crnogorskog diplomate u egzilu Pavla Popovića, što je rezultat predanog rada na afirmaciji institucije koja baštini, čuva i prezentuje crnogorsko nasljeđe“,kazala je, prilikom preuzimanja donacije, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović.

Donacija je realizovana uz pomoć i koordinaciju Ambasade Crne Gore u Vašingtonu. Predmeti će se čuvati u Istorijskom muzeju – dio u Muzeju kralja Nikole i dio u stalnoj postavci.

Podijeli: