Narodni muzej dobio bistu Josipa Broza Tita, crnogorskog vajara Draga Đurovića

U godini jubileja – 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a i 80 godina od 13-julskog ustanka, Narodni muzej Crne Gore dobio je još jedan vrijedan poklon – bistu Josipa Broza Tita, rad u bronzi poznatog crnogorskog vajara Draga Đurovića. Bistu je nacionalnom muzeju poklonio Veselin Pejović, vlasnih kompanije Uniprom iz Nikšića.

“Ovo je još jedna u nizu vrijednih donacija koje je Narodni muzej dobio u poslednje vrijeme i koja će svakako kvalitativno upotpuniti legat Draga Đurovića koji se nalazi u fondu Narodnog muzeja, doprinoseći boljem sagledavanju njegovog vajarskog opusa”, navodi se u saopštenju.

Drago Đurović je rođen 1923. godine u Bitolju. Vajarski odsjek na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1951. kod profesora Sretena Stojanovića i Lojza Dolinara.

Bavio se pedagoškim radom kao predavač u Umjetničkoj školi u Herceg Novom i Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a potom, 1981. godine, postao je redovni profesor i dekan Kulturološkog fakulteta na Cetinju. Bio je predsjednik ULUCG-a i SLUJ-a.

Radio je u drvetu, kamenu i bronzi, a povremeno se ogledao u slikanju intimistički intoniranih portreta i motiva iz neposrednog okruženja.

Umro je u Titogradu, 1986. godine.

Podijeli: