Narodni muzej dobija još jedan značajan legat

Miroslav Koljenšić, poštanski službenik u penziji, odlučio je da Narodnom muzeju Crne Gore, u vidu legata, zavješta svoju zaostavštinu koja se vezuje za razvoj poštanske djelatnosti u Crnoj Gori i obuhvata raznovrstan i obiman sakupljeni materijal njegovog pregalačkog, četvorodecenijskog rada.

 

. .

Svojevrsni hroničar razvoja poštanske djelatnosti, osamdesetsedmogodišnji Miroslav Koljenšić decenijama je sakupljao vrijedne poštanske predmete, PTT inventar, telekomunikacionu opremu i uređaje, među kojima Morzeov taster, indukcione telefone, vagu za mjerenje pisama staru više od 100 godina i razne druge predmete, poput originalnih fotografija, markica, almanaha i sl.

 

. .

Koljenšić je još 2001. godine u svom domu u Gorici kod Danilovgrada predstavio vrijednu zbirku, koja se od 2008. godine nalazi u Agenciji za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost Crne Gore kao deponovani materijal, koji godinama čeka da bude trajno pohranjen, a dio fonda adekvatno i izložen.

S obzirom na to da je Narodni muzej Crne Gore potpisao memorandum o saradnji sa Ministarstvom kulture i Poštom Crne Gore, stekli su se uslovi da se objedini postojeći muzejski materijal koji se čuva u Narodnom muzeju sa predmetnim legatom gospodina Koljenšića što bi predstavljao okosnicu muzejskog materijala budućeg Muzeja pošte Crne Gore na Cetinju.

 

. .

Predstavnici Narodnog muzeja Crne Gore posjetili su juče gospodina Koljenšića u njegovoj kuci gdje brižno čuva dio materijala koji će pokloniti Muzeju.

Podijeli: