Na Cetinju održani koncerti za djecu „Koja si ti muzika“

U okviru EU projekta „Music Up Close Network“ programa Kreativna Evropa, Nacionalna akademija „Santa Ćećilija“ iz Rima i Muzički centar Crne Gore, u saradnji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, održana su na Cetinju dva koncerta za djecu pod nazivom „Koja si ti muzika?“.

Učesnici u programu održanom 29. maja bili su profesori i muzičari Orkestra akademije „Santa Ćećilija“ Ilenija Montaruli (violina), Franćesko Storino (violončelo) i Gregorio Macareze (tuba), kao i crnogorska glumica Kristina Obradović i pijanista Luka Đačić.

Kroz interaktivni umjetnički format koji je u programskom smislu uključio klasična djela „Odu radosti” L. van Betovena, „Adađo” T. Albinonija, „Zimu” iz „Četiri godišnja doba” A. Vivaldija, „Moto perpetuo” N. Paganinija, „Nokturno” F. Šopena, kao i crnogorsku himnu i nekoliko prigodnih pjesama za djecu, mladoj publici uzrasta od 5 do 10 godina prikazano je na koji je način muzičkim sredstvima moguće dočarati određene događaje i raznovrsne ljudske emocije.


Violončelista Franćesko Storino, koji je za potrebe ovog projekta uradio aranžmane numera, rekao je da je jako srećan što je imao priliku da svira ovaj program za predivnu djecu sa Cetinja.

“Učestvovali su u programu sa puno entuzijazma i poklonili nam mnogo energije. Crna Gora je predivna zemlja, a organizacija događaja perfektna”, istakao je Storino nakon koncerta. I tubista Gregorio Macareze je izrazio zadovoljstvo što je nastupio na Cetinju i naglasio da je „interakcija sa djecom i nastavnicima bila izvrsna, te da su kroz pjesmu i pokret učestvovali u svakom momentu koncerta“.

Violinistkinja Ilenija Montaruli je naglasila da ju je posebno dodirnula privrženost djece svojoj državi, a koju je imala priliku da doživi tokom interpretacije himne „Oj svijetla majska zoro“, kao i srdačnost i disponiranost ljudi sa kojima se susrela.

I crnogorski pijanista Luka Đačić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da sarađuje sa kolegama iz Orkestra „Santa Ćećilija“. Za koncert „Koja si ti muzika?“ je naveo da osim zabavnog ima nesumnjivo i didaktički karakter, te da se nada da će se slični projekti intezivirati i da će mu biti drago da ponovo u njima učestvuje.


Izvrsnu interakciju sa publikom tokom nastupa ostvarila je crnogorska glumica Kristina Obradović koja je istakla da je „ovo bio odličan vid saradnje između glumca, muzičara i djece, jer djeca i jesu treći i najvažniji činilac ove naše priče!“

“Kroz zabavan i njihovom uzrastu prijemčiv sadržaj, u formi muzičkog igrokaza, uspjeli smo im približiti umjetnost i magiju muzike. Edukacija zaista može biti zabavna, a „Koja si ti muzika?“ to sasvim dokazuje“, zaključila je na kraju Kristina Obradović.

Podijeli: