Mještani bi se odrekli naknade zbog puta do praistorijskih crteža u Lipcima

Iznad naselja Lipci, na sjevernoj strani risanskog zaliva nalazi se stijena Lipci koja predstavlja arheološki spomenik kulture druge kategorije.

Foto: Skala radio

Na okapini stijene nalaze se  praistorijski crteži, koji prikazuju scene lova na jelene, simbolični znak izlazećeg sunca, kao i neke druge simbole.

Slikarstvo u Lipcima, nastalo u VIII vijeku prije naše ere, je drugo po starini na Jadranskoj obali.

Zbog hronoloških i drugih vrijednosti značajnih za poznavanje kulturne prošlosti, slika na stijeni okapine u Lipcima, zaslužuje izuzetnu pažnju, odnosno da lokalitet u kojem je ona milenijumima opstajala, bude na adekvatan način zaštićen, proučen i prezentovan javnosti.

Izuzetno loš odnos društva prema ovom jedinstvenom lokalitetu natjerao je mještane na razmišljanje i prijedloge za njegovu adekvatnu zaštitu.

Oni predlažu izgradnju puta kojim bi se valorizovale i njihove privatne parcele, pa je to razlog više, zbog kojeg bi se, kako su saopštili, odrekli naknade eksproprijacije ukoliko dođe do njegove izgrdanje.

“Danas se do crteža  stiže veoma nepristupačnom kamenitom stazom, koja predstavlja gotovo nemoguć izazov naročito za starije turiste koji svakodnevno posjećuju ovaj lokalitet i vraćaju se razočarani i začuđeni”, saopštio je za Skala radio u ime mještana David  Niković.

Mali broj onih koji uspiješno stignu do krajnjeg odredišta su ponovo u čudu kako su crteži potpuno nezaštićeni i dostupni svačijoj ruci.

Što se može veoma lako i primjetiti brojnim ogrebotinama i ostećenjima na crtežima kojih je iz godine u godinu sve više.

Značaj izgradnje ovog puta  bi bio izuzetno veliki prije svega u turističkom smislu.

Brojni gosti koji svakodnevno dolaze iz Dubrovnika bi imali idealnu pauzu prije posjete gradu Kotoru, mogli bi uživati u svemu onome što pruža praistorijsko nalazište u Lipcima, a nakon toga nastaviti svoje putovanje ka samo četiri kilometra udaljenim rimskim mozaicima.

Dakle, mogli bi proširiti turističku ponudu grada Kotora.

Ostaje pitanje da je ovaj lokalitet sa ovakvim značajem nekoj destinaciji u regionu, što bi se sve uradilo, iskoristilo i koliko bi dobio na značaju grad, regija i država na čijem prostoru bi se našao.

Bila bi to turistička atrakcija od koje bi se ubirala  pozamašna sredstva i crtali neki novi planovi za stalnu valorizaciju i brigu o takvom jedinstvenom lokaliltetu.

Mi to na žalost još dovoljno ne prepoznajemo, pa nam mnoge znamenitosti propadaju da ih vjekovi dračama predaju.

Podijeli: