Miranović: Za svoje parče kulture morate se sami izboriti

Neizmjerno je važno podsjećati se vlastite istorije, prošlosti, kulturne baštine, tradicije i svega onog što čini naše identitetsko biće, redefinišući stavove, preispitujući, ali ne zaboravljajući, praveći zdravu” distancu zarad novih čitanja.

“Stanje u Narodnom muzeju kompleksno je i zahtijeva predani rad po svim osnovama, ali djelovanjem na više frontova moguće je stvoriti preduslove da rad ove institucije profunkcioniše po uzusima zakona i struke”, ističe u razgovoru za Dnevne novine novoizabrana direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović.

Iako ključnih problema ima više, muzej je u proteklom periodu bio u fokusu interesovanja javnosti zbog objavljivanja vijesti da u fondovima nedostaje veliki broj eksponata, nakon čega je osnovana Državna komisija za praćenje revizionih procesa unutar Narodnog muzeja, sa zadatkom da vrši monitoring nad radom internih revizionih komisija.

“Kada se ‘podvuče crta’ i konačno saznamo sa čime raspolažemo i šta čuvamo i prezentiramo, moći ćemo o tome i adekvatno da se brinemo i njime upravljamo. Nedavno je Vladi podnešen prvi polugodišnji Izvještaj komisije. Iako zvanično nisam dobila Izvješaj, načelno sam sa njime upoznata i uzevši u obzir okolnosti, mislim da su stavovi komisije iznijeti u datom Izvještaju, objektivni i sljedstveni realnom stanju. Narodni muzej će po dobijanju zaključaka Vlade, shodno Izvještaju Državne komisije, postupati sljedstveno istim”, precizira Miranović.

Komentarišući zatečeno stanje u Narodnom muzeju, na čijem se čelu nalazi od kraja maja, ona ističe da je bila iznenađena lošim stanjem muzejskih objekata.

“Na primjer, unutrašnja stakla na objektu galerije “Miodrag Dado Đurić” su popucala, a dio plafona na Istorijskom muzeju se obrušavao. Urgentnim sam, pored sanacije i prevazilaženja datih problema, smatrala obezbjeđivanje stručnih nalaza o stanju objekata. Isto smo u rekordnom roku dobili zahvaljujući profesionalizmu ekspertskog tima Instituta za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice. Dakle, moji prvi koraci, po preuzimanju funkcije direktorice Narodnog muzeja, bili su uslovljeni sticajem datih okolnosti, onih infrastrukturne prirode, preko preduzimanja aktivnosti na izradi Plana zaštite obavezno štićenih objekata, sprovođenja odgovarajućih radnji na sanaciji Centralnog depoa i indirektnog uključivanja u revizione procese, pa do realizacije započetih i planiranih programskih sadržaja heterogenih radnih jedinica Narodnog muzeja”, pojašnjava direktorica muzeja.

Podijeli: