Ministarstvu kulture valorizacija Duklje prioritet

Valorizacija Duklje, kao jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori, nalazi se u prioritetima rada Ministarstva kulture, kazao je danas prvi čovjek tog resora, Aleksandar Bogdanović, tokom obilaska ostataka drevnog grada sa novim ambasadorom Italije, Lukom Celiolijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, Bogdanović i Celioli obišli su Duklju, gdje su u toku proučavanja koja istraživači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije CNR.

Celioli je zadovoljan odličnom saradnjom koja je ostvarena između crnogorskih i italijanskih institucija u ovoj oblasti i uvjeren je da će se aktivnosti koje su u toku na tom, kako je ocijenio, izuzetno značajnom lokalitetu, nastaviti, kako bi zajedno doprinijeli njegovoj valorizaciji i turističkoj popularizaciji.

“Bogdanović je podsjetio da je Ministarstvo kulture do sada podržavalo niz projekata koji su za svoju temu imali upravo ovaj lokalitet. Posebno je naglasio značaj sistematične studije Doclea u Knjaževini-Kraljevini Crnoj Gori, čiji je autor Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta Crne Gore,kao i arheološka i konzervatorska istraživanja uz sprovođenje adekvatnih preventivnih mjera, koje je ove godine realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju, a za koja je sredstva u iznosu od 20.000 eura obezbijedilo Ministarstvo kulture”, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao ministar, resor na čijem je čelu će nastaviti da podržava dalja istraživanja, ali i intenzivirati aktivnosti na izradi Menadžment plana, koji će definisati model upravljanja, valorizacije i promocije ovog antičkog grada.

Sagovornici su podsjetili i na dio projekta koji je realizovan tokom prethodne godine, a na kojem je predstavljen 3D model termi u Duklji kao rezultat prethodnog istraživačkog rada.

“Ocijenjeno je da su upravo projekti ove vrste najbolji način da se turistima, ali i svim građanima Crne Gore prikaže i predstavi ovo kulturno dobro”, dodaju iz Ministarstva.

Istraživanja na arheološkom lokalitetu Duklja se sprovode u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumijevanju i međusobnoj saradnji između CNR, Univerziteta Crne Gore, Istorijskog instituta i Ministarstva kulture, koji se bazira na istraživanju, katalogizaciji i promociji kulturno-istorijskog nasljeđa, održivim razvoju i očuvanju kulturnih dobara, arheoloških nalazišta i istorijsko urbanih područja, praćenju projekata očuvanja i planiranju i dizajnu master plana za održivu obnovu drevnih cjelina i istorijskih centara.

Ž.N.

Izvor:

Podijeli: