KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju izložbu Prvih dvadeset

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju izložbu Prvih dvadeset na kojoj će se naći odabrane fotografije nastale tokom prvih 20 godina Festivala. Izložba će trajati mjesec dana i obuhvata tri grada u Crnoj Gori.

Otvaranje je planirano za 1. jun u Kotoru u Galeriji solidarnosti.

Nakon Kotora, od 10. juna, izložba će biti postavljena na Cetinju, u Ministarstvu kulture, a 21. juna, na svjetski dan muzike, izložba se seli za Podgoricu a fotografije će biti izložene u Perjaničkom domu.

Postavka izložbe obuhvata više od 40 fotografija autora Duška Miljanića, Radoja Milića, Krsta Vulovića, Aleksandra Kaluđerovića, Stevana Kordića i Zorana Radonjića, koji su objektivom fotografskog aparata trajno zabilježili i dočarali dio sjećanja i uspomena na postojanje prve dvije decenije rada KotorArta.

“Razvoj, originalnost, održivost, promjene i prilagodljivost, koje su pratile Festival, mogu se naslutiti kroz ovu, retrospektivnu izložbu.  Takođe, izložba istovremeno svjedoči i jedinstvenu atmosferu umjetničkih događaja kao i autentične ambijente Kotora i Boke. Selektor izložbe je naš dugogodišnji saradnik, fotograf Duško Miljanić”, istakli su iz PR službe Festivala.

Dan nakon otvaranja izložbe, u srijedu, 2. juna, u Crkvi sv. Duha će se održati prvi sastanak predstavnika svih partnerskih festivala na evropskom projektu #synergy. Planirani gosti su: Dora Ružjak Podolski (intendantica, Dubrovačke ljetnje igre – Hrvatska), Darko Brlek (direktor Ljubljana festival – Slovenija), Denis Bizgha (projektni menadžer Vox Baroque festival – Albanija), Besa Luzha (menadžerka festival, Chopin PianoFest – Kosovo), Jelena Janković – Beguš (programska menadžerka i producentkinja, Centar beogradskih festivala – Srbija) dok će Ratimir Martinović (direktor,  KotorArt Don Brankovi dani muzike – Crna Gora) biti ujedno i domaćin sastanka.

Oni će se po prvi put zvanično sastati, predstaviće projekat, planove za dalji rad i saradnju koja će trajati tri godine. Na ovom inicijalnom i značajnom susretu, planirano je da učesnike pozdravi i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević, kao i Vladimir Jokić, gradonačelnik Kotora.

Ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike biće održani pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Opštine Kotor uz podršku važnih sponzora i partnera. Zbog nestabilnih epidemioloških i ekonomskih okolnosti, Festival zadržava pravo promjene programa.

Podijeli: