Komuna: Formiran žiri za dodjelu Godišnje nagrade

Programski odbor časopisa Komun@ na današnjoj sjednici imenovao je tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje Godišnje nagrade časopisa Komun@ koja se dodjeljuje za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Žirijem će predsjedavati Branka Bogavac, poznata crnogorska spisateljica, publicista i nosilac francuskog viteza kulture. Članovi žirija su Željko Sošić, reditelj i scenarista TV serije „Božićni ustanak koja je emitovana na TV Crne Gore i prošlogodišnji laureat i mr Amer Ramusović, direktor časopisa Komun@.

Inače Godišnja nagrada Komun@ se dodjeljuje od 2015. godine, a prvi laureat bio je novinar, pjesnik i publicista Željko Milović, a Specijalna plaketa pripala je etnologu i koreografu Ibišu Kujoviću iz Rožaja. Nakon njih 2016. godine Godišnja nagrada pripala je Senadu Gačeviću profesoru sa Muzičke akademije na Cetinju, a dobitnici Specijalne plakete su bili Gojko Kastratović, sineasta, filmski i televizijski reditelj, autor prve istorije crnogorskog filma, osnivač i utemeljitelj crnogorske kinoteke, i Senada Đešević, profesorica crnogorskog jezika i književnosti u Srednjoj školi u Plavu.

Prošle godine laureat nagrade „Komun@“ bio je Željko Sošić, poznati crnogorski reditelj i scenarista TV serije „Božićni ustanak “ prvog projekta te vrste u istoriji crnogorske televizijske produkcije.

Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina, dok su plakete „Komune“ dobili dekan Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnan Čirgić, za knjigu „Crnogorska usmena tužbalica“ i portal „Montenegro Magazin, za medijsku promociju zaštite crnogorske kultrune baštine.

Planirano je da nagrade časopisa “Komun@” budu dodijeljene krajem oktobra ili početkom novembra 2018. godine na prigodnoj svečanosti kada se očekuje da će nagradu Komune ovogodišnjem dobitniku uručiti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore.

Podijeli: