Kolumnista CdM-a Andrej Nikolaidis dobitnik regionalne nagrade “Mirko Đorđević”

Kolumnista CdM-a Andrej Nikolaidis dobitnik je regionalne nagrade „Mirko Đorđević“, saopštilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Foto: Tone Stojko, Sa(n)jam knjige u Istri

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) godišnju nagradu za najboljeg novinara dodijeliće Denisu Kolundžiji, nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo Ivani Gordić Perc, nagradu za najbolju novinarku koja izvještava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica dobiće Margareta Tomo, a dobitnik regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je pisac Andrej Nikolaidis iz Crne Gore.

“Andrej Nikolaidis je kolumnista i višestruko nagrađivani književnik. Jedan je od najuticajnijih intelektualaca srednje generacije u regionu, poznat po antiratnom aktivizmu i borbi za ljudska prava. U kolumnama koje redovno objavljuje precizno secira stvarnost na postjugoslovenskom prostoru, a posebno politička zbivanja u Crnoj Gori gdje živi, ukazujući na suštinske probleme koje postjugoslovenski prostor drže zatočenim i trajno nestabilnim”, navodi se u obrazloženju.

Naglašeno je da se Nikolaidis u tom pogledu bespoštedno obračunava sa dominatnim nacionalističkim matricama.

“Jasno i nedvosmisleno razobličava ’svete krave’ nacionalnih mitomanija i u tom pogledu predstavlja trn u oku političkih licemjera, ali i rijetki glas razuma koji u postjugoslovenskim društvima pokušava da probudi građane“, piše u obrazloženju.

Podijeli: