Kolektivna likovna izložba crnogorskih umjetnika u Lisabonu

Od 22. do 29. maja u galeriji Atelier Natália Gromicho u Lisabonu (Portugal), biće predstavljena izložba „Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti“. Izložbu realizuje JU Muzeji i galerije u saradnji sa galerijom Atelier Natália Gromicho, i predstavnikom galerije gospodinom Gonsalom Madeirom.

Projekat „Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti“ podrazumjeva realizaciju kolektivne likovne izložbe crnogorskih umjetnika iz savremenog perioda, koja će biti predstavljena u glavnom gradu Portugala – Lisabonu, u galeriji Atelier Natália Gromicho.

Projekat realizuje JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa umjetnikom Zoranom Petrušićem, na poziv galerije Atelier Natália Gromicho i sa predlogom da selekciju izvrše istoričar umjetnosti mr Lucija Đurašković i akademski slikar Zoran Petrušić.

Pored radova umjetnika koje će izabrati selektori mr Lucija Đurašković i Zoran Petrušić, u okviru izložbe biće predstavljeni i radovi afirmisanih crnogorskih slikara iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ i fundusa galerije „Marko K. Gregović“ u spomen domu „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve).

Iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ biće predstavljeni radovi Jovana Jova Ivanovića, Stevana Luketića, Đeljoša Đokaja, Rudi Goge i Naoda Zorića, dok će se iz fundusa galerije „Marko K. Gregović“ predstaviti radovi Cvetka Lainovića, Dimitrija Popovića i Anke Burić.

Mr Lucija Đurašković selektovala je radove umjetnika i umjetnica mlađe i srednje generacije: Bojane Popović, Milijane Istijanović, Romane Pehar, Dijane Lazović i Zorana Petrušića. U selekcji akademskog slikara Zorana Petrušića našli su se radovi Gordane Kuč, Ivane Stanić, Jelene Đurasković, Jelene Tomašević i Siniše Radulovića.

Projekat „Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti“ direktno doprinosi širenju, afirmaciji i prezentaciji crnogorske umjetnosti i kulture u inostranstvu. Realizacija projekta će doprinijeti razvoju crnogorske kulture kroz uspostavljanje saradnje sa inostranim partnerima iz Evropske unije i prezentaciju crnogorskih umjetnika. Na ovaj način, crnogorski umjetnici će biti prepoznati i afirmisani van granica Crne Gore.

Podijeli: