Književni susreti u Ulcinju

Povodom Međunarodnog dana poezije, koji obilježava ulogu poezije i njenu moć u opstanku jezika, u Ulcinju održana su dva književna susreta koje je organizovalo Udruženje umjetnika i intelektualaca „Art Club“ u saradnji sa Etnografskim muzejom u Dragini.

Foto: Radio CG

Prvi književni susret održan je u Osnovnoj školi „Bedri Elezaga“ u Vladimiru, gdje su bili prisutni pjesnici Ali Đečbritaj i Dimitrov Popović.

Održali su literarni čas u prisustvu učenika i nastavnika i kazivali stihove iz svog stvaralačkog opusa.
Potom su učenici ove škole kazivali svoje stihove.

Kako se Svjetski dan poezije poklapa sa svjetskim danom osoba sa Daunovim sindromom, nastavnici, učenici i pjesnici su takođe prenijeli poruku ljudima koji su pogođeni ovim sindromom.

Druga aktivnost održana je u Etnografskom muzeju, vlasnika Hajredina Kovačija u Dragini, spajajući pjesničku umjetnost sa kulturnim nasljeđem. Na ovom književnom susretu, koji je imao i temu prevođenja poezije, učestvovali su pjesnici, prozni pisci, prevodioci i naučnici iz Crne Gore i Albanije, Viktor Gjikolaj, Hekurana Koka, Salvator Đečaj, Ernest Marku, Zija Vukaj, Mimoza Redžvelaj, Dimitrov. Ali Gječbritaj i Hajredin Kovači. Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije Covid-a 19, ovo je treći put da se Svjetski dan poezije obilježava u Ulcinju. Ovu književnu aktivnost podržao je Fond za manjine Crne Gore.

Podijeli: