Kapi i esencija osjećanja u knjizi „Predugo te nema“ Dragane Mrkić

Dok je pjesnik Danilo Jokanović istakao da su Draganine pjesme ostrva u arhipelagu, koja se izdvajaju kao neobična i nestvarna, i da ih je vidjeti prava moć. Njeni stihovi imaju snagu vanvremena slike nekog platna na kome su se isprepletali nestvarni sa stvarnim motivima

Poezija Dragane Mrkić, crnogorske pjesnikinje i novinarke, predstavljena je u Kući Đure Jakšića u Beogradu.

Publika je imala prliku da čuje stihove iz knjige ,,Predugo te nema,, koja je objavljena u izdanju Nove knjige iz Podgorice.

Autorka savremenim poetskim izrazom govori o porijeklu i familiji povezujući mastilo I krv, ali I skazuje snažne emocije kroz stihove, prof. Darko Tadić dramaturg i pisac, kazao je o Draganinoj poeziji da su: ,,Pjesme pisane u slobodnom stihu, probranim rečima, kao kapi i esencije osećanja, uz pomoć kojih autorka pruža jednu cjelovitu sliku svog ličnog putovanja kroz padove i uspone života, kao i poimanja univerzuma koji ga okružuje. Stihovi su protkani nježnim emocijama, ali i ponekad gorkim sjećanjima na budućnost, kao kondenzatu i lijepih i teških iskustava života. Zrelost autorkinih osećanja, njena spremnost da postavlja pitanja i traga za odgovorima o smislu porodice, ljubavi, života, poraza i pobjeda, predstavlja samu suštinu njene poetike izražene na jasan i direktan poetski način. U promišljanju sudbine, razum predstavlja slabu utjehu duši koja traži smisao koju jedino pesma može da dokuči, duboko, u titrajima poetike koja sniva u svakom ljudskom biću, jer, sve što je vječno, napisano je perom umočenim u sokove noći. Zato je sudbina svakog pisca da uroni u sokove noći i zauzda tamu, kako bi stvarao vrhunska djela.”

Dok je pjesnik Danilo Jokanović istakao da su Draganine pjesme ostrva u arhipelagu, koja se izdvajaju kao neobična i nestvarna, i da ih je vidjeti prava moć. Njeni stihovi imaju snagu vanvremena slike nekog platna na kome su se isprepletali nestvarni sa stvarnim motivima.

Poezija Dragane Mrkić objavljivana je u više Zbronika i časopisa kod nas i u inostranstvu.

Podijeli: