Jugoslovenska arhitektura 1948-1980 u muzeju MoMA u Njujorku

Muzej moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku predstavlja reprezentativnu izložbu jugoslovenske arhitekture iz perioda od 1948. do 1980. godine, koja obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona, javlja SEEcult.org.

Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” otvorena je za članove MoMA, a od 15. jula biće otvorena i za javnost.

Riječ je o prvom predstavljanju izuzetnih djela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

“Izložba ističe značajan, ali još nedovoljno istražen opus modernističke arhitekture, čije napredno razmišljanje ima uticaj i danas”, saopštio je MoMA.

Izložba istražuje, kako je istaknuto, izvanredno djelo jugoslovenskih arhitekata koje je izazvalo međunarodno interesovanje tokom 45 godina postojanja SFRJ.

Arhitektura nastala u tom periodu, od nebodera građenih u stilu međunarodne prakse, do brutalističkih “društvenih kondenzatora”, manifestovala je radikalnu raznolikost, hibridnost i idealizam koji su karakterisali i samu jugoslovensku državu, navodi se u najavi izložbe.

Postavka istražuje širok raspon tema – od procesa urbanizacije velikih razmjera, preko tehnoloških eksperimenata i njihove upotrebe u svakodnevnom životu, konzumerizma, spomenika i memorijalizacije, do globalnog dometa jugoslovenske arhitekture.

Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

Od skulpturalnog enterijera Bijele džamije u ruralnoj Bosni, preko rekonstrukcije Skoplja poslije zemljotresa (1963), koju je osmislio japanski arhitekta Kenzo Tange, do Novog Beograda, izložba istražuje jedinstveni raspon formi i oblika produkcije jugoslovenske arhitekture i njen karakter.

Pozicionirana između kapitalističkog Zapada i socijalističkog Istoka, Jugoslavija je, kako podsjeća MoMA, izbjegla hladnoratovsku podjelu izborom “trećeg puta”, kao jedna od vodećih zemalja Pokreta nesvrstanih, koji je osnovan 1961. godine i formalno nije pripadao nijednom bloku.

Istovremeno, kako navodi MoMA, jugoslovenska vlada je započela ubrzanu modernizaciju i izgradnju, u cilju privrednog razvoja, unapređenja svakodnevnog života građana i afirmisanja raznovrsnosti kultura u regionu.

Država je proširila te napore i izvan granica, unapređujući urbanizam i izgradnju širom zemalja u razvoju, posebno nesvrstanih zemalja u Africi i na Bliskom Istoku.

Jugoslovenske arhitekte odgovorile su na kontradiktorne zahtjeve i uticaje razvojem poslijeratne arhitekture koja je podjednako bila na liniji, ali se i razlikovala od pristupa koje je bilo moguće videti u ostatku Evrope i šire.

Izložbu organizuje glavni kustos za arhitekturu i dizajn u MoMA Martino Stierli, gostujući kustos je Vladimir Kulić, a saradnica Anna Kats, takođe iz Odeljenja za arhitekturu i dizajn MoMA.

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program.

Izložbu je podržala Grejem fondacija za napredne studije umjetnosti. Dodatna podrška obezbijeđena je iz godišnjeg muzejskog fonda za izložbene aktivnosti.

Takođe, izložbu je podržao Međunarodni savjet muzeja moderne umjetnosti i Savjet za savremenu umjetnost MoMA.

Podijeli: