Izložba 70 godina crnogorske kinematografije

Povodom obilježavanja 70 godina od nastanka crnogorske kinematografije, večeras će u 19 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu biti otvorena izložba fotografija, materijala i filmskih aparata sačuvanih tokom sedam decenija.

Izložba „70 godina crnogorske kinematografije“ obuhvata sve segmente iz ove kulturološke baštine: fotografije iz ličnih arhiva nekadašnjih crnogorskih filmskih radnika, fotoaparate, kamere i kinoprojektore iz tog perioda, filmski materijal, plakate, festivalske nagrade, crnogorski kinoamaterizam, nekadašnje i sadašnje kino dvorane, kao i djelatnost organizovane crnogorske produkcije. Izložba je postavljena na 24 panoa sa preko 250 fotografija i vitrinama sa ostalim eksponatima.

U susret Podgorica film festivalu, koji počinje sjutra, izložbu će otvoriti Dragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture Crne Gore, a autor izložbe je reditelj Momir Matović.

U toku trajanja izložbe od 2. do 15. decembra biće organizovani susreti osnovaca, srednjoškolaca, studenata i građana Podgorice sa autorom izložbe koji će ih provesti kroz jedan svojevrsni filmski vremeplov. Izložba će trajati 15 dana.

Organizatori su Ministarstvo kulture Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport glavnog grada Podgorice u okviru kulturne manifestacije DEUS 2019, Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i matFILM Montenegro.

Podijeli: