Film Ti imas noć prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu

Juče je na 75. Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru selekcije 33. Nedjelje kritike, premijerno prikazan film „Ti imaš noć“, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Salatića. Projekciji filma su prisustvovali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić i selektor Nedjelje kritike Giona Nazzaro.

“Prva premijera crnogorskog dugometražnog filma na Venecijanskom festivalu predstavlja zasigurno jedan od važnijih događaja u novijoj istoriju crnogorskog filma, i siguran sam da će ostvarenje “Ti imaš noć” Ivana Salatića olakšati učešće našim budućim kinematografskim ostvarenjima na međunarodnoj sceni”, rekao je Bogdanović nakon premijere.

“Osim toga, valja ukazati na činjenicu da je film zastupljen u okviru festivalskog segmenta Nedjelja kritike, što dodatno ukazuje na njegovu estetsku i tematsku intrigantnost, budući da je ta selekcija strukturisana kao retrospektiva novih kretanja u svjetskoj kinematografiji. Zadovoljstvo je veće, jer je cio projekat realizovala mlada ekipa, što predstavlja ohrabrujući nagovještaj u novim kretanjima crnogorskog filma. Prepoznavajući taj potencijal, a imajući u vidu dosadašnje stanje u crnogorskoj kinematografiji, Ministarstvo kulture je nizom aktivnosti poboljšalo uslove za buduće filmske stvaraoce, čemu je poseban doprinos dat osnivanjem Filmskog centra Crne Gore,” saopštio je ministar Bogdanović.

On je dodao i da je siguran da će “ovaj događaj podići samopouzdanje crnogorskih filmskih stvaralaca i omogućiti da jedna inspirativna zaliha tema, koju nude kako istorija tako i savremenost Crne Gore, dobije svoj odraz u filmskoj umjetnosti, jer je to jedan od načina kojim možemo na viši nivo podići promociju naše kulture u svijetu.”

“Ti imaš noć” je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića. Direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Dragana Baćović, kostim Lidija Andrić, dizajn zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Nikola Medić. Producenti filma “Ti imaš noć” su Dušan Kasalica i Jelena Angelovski ispred kuće Meander Film iz Crne Gore, dok je koproducent Non-Aligned Films iz Srbije. Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi, kao i Turističke organizacije Herceg Novi.

Venecijanski filmski festival je najstariji međunarodni filmski festival. Prvo izdanje je održano 1932. godine u okviru Venecijanskog bijenala. Od 1934. godine svake godine održava se krajem avgusta i početkom septembra, u istorijskom Palazzo del Cinema na Lungomareu Marconi, na venecijanskom ostrvu Lido. Glavna nagrada je Zlatni lav za najbolji film.

Filmski festival u Veneciji ove godine se održava od 29.08. do 08.09. 2018.

Podijeli: