Evropska godina kulturne baštine, Crna Gora promovisala zajedničke vrijednosti

Godina za nama bila je izuzetno značajna za promociju naše bogate kulturne baštine. Evropska godina kulturne baštine, inicijativa uspostavljena na nivou Evrope, bila je povod da i Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa nacionalnim i lokalnim ustanovama kulture, kreira i realizuje programe kojma se podstiče međukulturalni dijalog, promovišu lokalne vještine i tradicije, kao i dobre prakse u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Svi ovi programi odražavali su osnovni cilj Evropske godine kulturne baštine, a to je promocija zajedničke evropske prošlosti i vrijednosti, kazao je u izjavi za CdM generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković.

On je istakao da je tokom ove godine u Crnoj Gori je organizovano preko 200 aktivnosti, podijeljenih u nekoliko tema: Dani evropske baštine, Dani evropskog filma, Obilježavanje stogodišnjice rođenja Ingmara Bergmana, Etno kamp Kolašin, Dan i noć muzeja, Nedelja arhiva, Međunarodni dan ICOMOS-a, Svjetski dan knjige i autorskih prava, Obilježavanje 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša, Izložba “Izrada Bihorskog ćilima”, obilježavanje Dana Evrope, javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, poziv za dostavljanje radova za međunarodnu naučnu konferenciju o trendovima u razvoju turizma, foto konkurs “Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe” i dr.

Prema njegovim riječima najveći broj programa organizovan je u okviru Dana evropske baštine, inicijative Savjeta Evrope i Evropske komisije, kojoj se Ministarstvo kultire pridruzilo jedanaesti put.

“Kao jedan od ključnih događaja u okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine, ovogodišnje izdanje Dana evropske baštine organizovano je pod sloganom “Umjetnost dijeljenja”. Za samo devet dana, od 21. do 30. septembra 2018. godine u jedanaest opština u Crnoj Gori organizovano je četrdeset programa. Kao najznačajnije izdvojiću one organizovane na samom otvaranju manifestacije 21. septembra na Univerzitetu Crne Gore kada je organizovana izložba “140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore” i naučna konferencija “Kulturna baština Crne Gore”. Tokom narednih dana posjetioci u Budvi, Bijelom Polju, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Ulcinju i Šavniku, imali su priliku da se upoznaju sa vrijednostima materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore. Značajan segment ovogodišnjeg programa bio je posvećen najmlađima, pa su djeca školskog i srednjoškolskog uzrasta učestvovala u literalnim radionicama u Nikšiću, likovnim radionicama na Cetinju, ali i posjetili arheološki lokalitet Duklja, i izradili radove na temu “Kako je nekada izgledao rimski grad Duklja””, istakao je Dajković.

Podijeli: