Etno film o zdravicama

U produkciji Bjelopoljskog muzeja, po scenariju Radmira Perišića, novinara i publiciste, u režiji dr Mirka Jakovljevića počelo je snimanje etno filma posvećenog zdravicama.

Zdravice kazuju: Rajko Bošković, narodni guslar i pjesnik (nazdravljao u Crnoj Gori, Srbiji, Kanadi), Vesko Maksimovć, znalac narodnih običaja i akademik i pjesnik Janko Vujisić.

„Film je početak realizacije projekta kojiim želimo da sačuvamo od zaborava blago nematerijalne kulturne baštine sa područja Bjelopoljske opštine. Sljedeći korak je prikupljanje i publikovanje podataka o običajima i legendi o nazivima mjesta“, kaže etnolog Željko Raičevević, direktor Muzeja.

„Film će obuhvatiti dvadesetak zdravica. Cilj nam je da odaberemo zdravice koje su bliske izvornom narodnom kazivanju koje je bilo, na ovom prostoru, preteča govorništvu umjeću koje je bilo veoma cijenjeno. Zdravičari su bili, kako se u nardu zborilo „ bistri ljudi“ pa im je na svadbama, slavama, porodičnim i plemenskim okupima pripadalo počasno mjesto u vrhu trpeze.“

Veći dio materijala je snimljen i tokom septembra uslijediće promocija, naglašava Perišić.

Vukoman Kljajević RTCG

Podijeli: