Dodijeljene nagrade povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta

Na Velikoj sceni obilježen je Dan Crnogorskog narodnog pozorišta. Nakon uručenja godišnjih nagrada i priznanja koja su dobili članovi i saradnici CNP-a, izvedena je predstava “Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog.

Foto: Krsto Vulović

Ovogodišnju svečanost povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta otvorila je direktorica Zorana Kralj.

“Večeras obilježavamo Dan Crnogorskog narodnog pozorišta slijedeći dobru tradiciju dijeljenja uspjeha sa najbližima, sa namjerom da skrenemo pažnju na naš teatar i na vrijedne članove i saradnike naše kuće. U prethodnom periodu Crnogorsko narodno pozorište je potvrdilo mjesto na crnogorskoj umjetničkoj sceni, kroz sveukupan repertoar i kroz tri nove predstave, koje su, prije svega, pokazale snagu i domete glumačkog ansambla CNP-a, ali i najviše produkcione standarde našeg pozorišta, u svim segmentima. Preko 45.000 gledalaca i više od 150 programa izvedenih i realizovanih u CNP-u, pokazatelji su još jedne uspješne godine. Ovogodišnji dobitnici nagrada, iz različitih sektora i različitih profesija, iznad svega su – istinski pozorišni poslenici, oni koji su svoj život i radni vijek vezali za ovu kuću, kojoj su bezuslovno posvećeni; primjer su zajedničkog uspješnog i postojanog trajanja, primjer vrhunskog profesionalizma. Među njima su i mladi ljudi, koji su za kratko vrijeme stekli zavidne vještine i pokazali koliko razumiju i osjećaju sve posebnosti i specifičnosti rada u pozorištu. Večeras posebno želim da istaknem upravo sve ljude ove kuće, ne samo nagrađene, već sve one koji, kao i samo pozorište, opstaju u raznim okolnostima, i ostaju i traju uprkos problemima, promjenama, nerijetko i u nepovoljnim uslovima. Ovo veče, ova svečanost je odavanje poštovanja svima u ovom pozorištu koji kroz posao kojim se bave pozorište u stvari i žive, koji ga prepoznaju kao poseban sistem sa svojim zakonitostima i sopstvenim ustrojstvom, svjesni da uloga tetara i jeste prepoznavanje i ukazivanje na najznačajnije tačke društvene stvarnosti i njeno preoblikovanje u umjetničku sliku. U nastojanju da sačuvamo i njegujemo sve vrijedne i dobre ljude koji stvaraju i čine naš teatar, i sa uvjerenjem da će Crnogorsko narodno pozorište u narednoj godini, nudeći najvrijednije umjetničke sadržaje sa ove scene, biti prepoznato kao vrhunska umjetnička adresa, kod najšire javnosti, kod donosioca odluka važnih za funkcionisanje ove kuće, i kod naše publike, želim nam srećan Dan Crnogorskog narodnog pozorišta”, rekla je Kralj u svom obraćanju.

Umjetnički direktor Željko Sošić obratio se prisutnima riječima:

“U današnjem dobu, dominantno određenom tehnologijom koja nezaustavljivo i nepredvidivo mijenja civilizaciju, sve vrste umjetnosti doživljavaju duboke promjene. Jedino je pozorišni čin ostao ono što je i bio kada se prije nekoliko hiljada godina razvio iz rituala u antičkoj Grčkoj- jedinstveni susret gledaoca sa živim prizorom na prostoru koji se naziva scenom. Taj susret večeras, samo na kratko, prekidamo. Svaki dan u svojim sezonama kolektiv našeg pozorišta posvećuje vama. Ali večeras, i vi ste tu da bismo odali čast i priznanje kako umjetničkom ansamblu i glumcima sa čijim se kreacijama identifikujete, tako i onom dijelu kolektiva koji ne čujete i ne vidite, ljudima koji omogućavaju da se pozorišni čin održi. Laureati glumačkih nagrada ove godine predstavljaju dragocjenosti i temeljne vrijednosti našeg ansambla: visoke glumačke domete, profesionalnu i ličnu etiku i višedecenijsku posvećenost svojoj matičnoj kući. Ovo jesu godišnje nagrade, ali imaju i simboličku vrijednost i predstavljaju odavanje časti i zahvalnosti Gojku, Draganu i Slobodanu za svaku probu i svaku predstavu odigranu na novoj, ali i na staroj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Obaveza našeg teatra je da dramskom literaturom i scenskim prizorima na umjetnički dostojan način promišlja najznačajnije teme našeg identiteta, i naše mjesto u današnjoj civilizaciji. Isto tako, naša je obaveza da izborom tema i estetskim standardima učestvujemo i u umjetničkim refleksijama svijeta, čovjeka i savremenog doba. Crnogorsko narodno pozorište, kao vrhovna institucija kulture države Crne Gore, ima još jednu važnu misiju- da pronađe svoj put ka najznačajnijim pozornicama i festivalima Evrope i svijeta. Ovim ciljevima ćemo biti posvećeni, duboko svjesni svog značaja kao nacionalnog teatra, ali svojih umjetničkih i produkcijskih potencijala. Povod ove za nas značajne svečanosti nalaže i da se, kao kolektiv, zahvalimo na podršci i saradnji Vladi Crne Gore i Ministarstvu kulture, ostalim institucijama, firmama i pojedincima sa kojim ostvarujemo saradnju. U slavu pozorišta i slavu umjetnosti, čestitam svim dobitnicima nagrada, cijelom kolektivu želim srećan dan pozorišta, a vama zahvaljujem na prisustvu i pažnji.”

Godišnje nagrade za visok umjetnički rezultat dodjeljujuju se članovima umjetničkog ansambla i saradnicima koji su dali najveći doprinos estetskim dometima Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ovogodišnji dobitnici godišnje nagrade su: Gojko Burzanović – za uloge u predstavama Zimska bajka, Ekvinocijo i Bure baruta, Dragan Račić – za uloge u predstavama Zimska bajka i Ekvinocijo i Slobodan Marunović – za uloge u predstavama Ekvinocijo i Bure baruta.

Gojko Burzanović je, prilikom prihvatanja nagrade kazao:

“Postoje u životu trenuci kada vam neko za ono što radite i volite odaje poštovanje, priznanje i nagradu i daje vam snagu i volju i ljubav da to što radite još više volite i još bolje radite. Ja se tako osjećam u ovim trenucima. U traganju za iskrama života koje na pozornici život znače učiniću sve da u svim mojim budućim ulogama unesem još više duhovnosti, kreativnosti i ljubavi.“

“Sa ovih svetih dasaka, sa ove scene, mi poklonici boginje Talije, mi monasi, zavjerenici duha, zaljubljenici u pozorište, večeras proslavljamo dan Crnogorskog narodnog pozorišta. Čast mi je da kažem da smo mi možda najčasnija scena u ovom prostoru u kojem živimo, mjesto sa kojeg se vidi i poručuje istina, gdje se prepoznaju niske strasti, pohlepa, granmzivost, mržnja i na drugoj strani gdje se afirmišu ljubav, čovječnost, dobrota, poštenje.. U ime života, ljubavi, svetkovine duha.. srećan vam dan pozorišta”, rekao je Slobodan Marunović.

“Ovo doživljavam kao lijep gest pozorišta, Savjeta pozorišta.. Kao priznanje za mojih 40 godina rada i na tome od srca zahvaljujem. Pored toga, posebnu zahvalnost osjećam prema mojim mladim kolegama koji su mi, zaista, dali novi živo”, rekao je Dragan Račić.

Godišnje nagrade za najbolje rezultate postignute u tehničkoj, organizacionoj i administrativnoj praksi, odnosno u svim segmentima produkcije dobili su: Janja Ražnatović – producentkinja, Gorica Šuškavčević – suflerka, Sreten Milošević – majstor svjetla, Marko Kažić – dekorater, Miloš Vukić – radnik obezbjeđenja, Jovan Dragojević – servis ugostiteljstva I Biserka Vukčević – higijeničarka.

Ove godine zahvalnica je dodijeljena Orkestru počasne garde Vojske Crne Gore, za dobru saradnju i nesebičan doprinos svim projektima CNP-a, posebno u predstavi „Bure baruta“.

 

Podijeli: