Dani evropskog filma u Kotoru od 1. do 31. oktobra

Delegacija Evropske unije, uz podršku ambasada zemalja članica EU, EU info centra i Crnogorske kinoteke organizuje „Dane evropskog filma 2018”, u okviru kojih crnogorska publika u 11 gradova može da pogleda filmove različitih evropskih produkcija. U kinu „Boka“ u Kotoru filmovi će se prikazivati od 1. do 31. oktobra. Za sve projekcije je ulaz slobodan.

Publika će moći da uživa u raznim žanrovima, od drame, crnog humora, horora, dječjeg filma, preko misterije i romantične komedije. Prikazivanje su omogućile ambasade država članica EU: Bugarske, Češke Republike, Danske, Estonije, Grčke, Hrvatske, Holandije, Kipra, Letonije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Švedske i Crnogorska kinoteka.

Dani evropskog filma u Kotoru počinju u ponedeljak 01. oktobra projekcijom kiparskog filma Dječak na mostu, u kome će se dvanaestogodičnji Sokrat naći usred istrage o ubistvu, koja će zauvijek promijeniti njegov život i život cijele njegove porodice.

Dan kasnije prikazivaće se slovenački film Slovenija, Australija, a sjutra cijeli svijet, drama sa elementima komedije u kojoj Boris radi na održavanju mašina u fabrici, nadajući se da će njegov rad i napor biti nekad nagrađeni. I zaista, pružena mu je mogućnost u kompaniji Kozmika, koja se bavi prodajom i savjetovanjem od vrata do vrata, kao i ulaganjima u vrijednosne papire.

Grčki film Bog voli kavijar na repertoaru je u srijedu 03. oktobra. To je ubjedljiva priča o Janisu Varvakisu, njegovom putu od skromnog grčkog gusara do međunarodnog kavijar milionera, uz naklonost ruske carice Katarine. Ipak, bogatstvo i moć mu ne pružaju zadovoljstvo. Njegova beskrajna ambicija donosi mu samo patnju, sve dok ne ostane bez svega, pa i sebe samog u ime ljubavi.

Tim iz snova naziv je letonijskog filma koji će se prikazivati u kinu „Boka“ u ponedeljak 08. oktobra. U filmu se govori o košarkaškom timu iz Letonije, koji je osvojio prvo Evropsko prvenstvo 1935. godine, i kako ih je uz veliki entuzijazam vodio trener Valdemars Baumanis.

Rumunski film Godišnjica u kome Radu Maligan slavi 94. rođendan na programu je 09. oktobra. Na proslavi Radu okuplja porodicu i nekadašnje kolege. Stvar se komplikuje kada ga nekoliko gostiju nagovara da svešteniku prizna svoje grijehe, dok ostali misle da nikoga ne bi trebalo prisiljavati da radi nešto mimo svoje volje.

Istorijska ljubavna priča Žive slike estonskog režisera Hardija Volmera kombinuje rane nijeme filmove sa zlatnim dobom filma prikazivaće se 10. oktobra . Helmi je rođena u kući Barona fon Strandmana u Starom gradu u Talinu 1908. Jedina stvar koju ona zasigurno zna o svojoj prošlosti je da je njena majka bila estonska sluškinja. Sve ostalo otkriva tokom života koji traje tokom XX vijeka – život koji ima puno iznenađenja.

Danski film Posramiteljkina kći (15. oktobar) je priča o Dini koja je naslijedila majčinu izvanrednu sposobnost. Ona može da pogleda pravo u dušu ljudi i natjera ih da se postide.

Prevarant Zeki Miler izlazi iz zatvora i traga za svojim plijenom iz pljačke. Javlja se na konkurs za domara škole, ispod čije sportske sale leži zakopan novac. Ali, dobija mjesto nastavnika na zamjeni, i prinuđen je da se bavi problematičnom djecom koja ne znaju čak ni da napišu „J… se, profesore”. I tako započinje njegova pedagoška karijera, kratak je sinopsis njemačke tinejdžerske komedije čija je projekcija zakazana za utorak 16. oktobar 2018.g.

Bugarski film Ribica Lili (17. oktobar) je bajka o metamorfozama djeteta, koje sa svakim daškom magičnog vihora, mijenja pol – od dječaka postaje djevojka i obratno. Dok porodica traži rješenje, upoznaju porodicu čarobnjaka. Njihove sposobnosti su skoncentrisane na njihovu ćerku Lili, koja će napraviti izuzetnu žrtvu u ime ljubavi.

Hrvatska akciona komedija ZG 80 (22. oktobra) prati grupu navijača Bad Blue Boysa koji dolaze na utakmicu NK Dinamo i FK Crvene zvezde, gdje ih očekuju njihovi tadašnji rivali Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda.

Za utorak 23. oktobar zakazana je projekcija holandske drame Tonio. Nakon saobraćajne nesreće u kojoj gine dvadesetjednogodišnji Tonio, njegovi roditelji, inače pisci romana, suočavaju se sa tugom i žaljenjem, dok prolaze kroz agoniju gubitka jedinca.

Mađarski film Moja mama i drugi ludaci u porodici je priča o četiri generacije žena u Mađarskoj kroz XX vijek. Uprkos teškim vremenima i vihoru rata, revolucije i siromaštva, porodicu uspijeva da održi humor i snaga. Ova drama na programu je 24. oktobra 2018.g.

Poslijednja tri dana oktobra rezervisana su za češku komediju Zmijska braća, švedsku dramu Mlada Sofi Bel i slovački film Sve ili ništa.

Zmijska braća (29. oktobar) je priča o braći koji nisu u stanju da stvore sebi život kojim bi bili zadovoljni. Gras je nezaposlen, nema djevojku i ne zna kako da pobjegne od brata Kobre, koji ima problem sa drogom i stalno je u nevoljama.

Mlada Sofi Bel, (30. oktobra) je priča o dvije drugarice koje nakon završene srednje škole žele da presele u Berlin. Ali Alis iznenada nestaje. Tražeći odgovore, Sofi pronalazi Alisine tragove po Berlinu, i na tom putu će se promijeniti, i doći do lične slobode. Odbacivši inhibicije, Sofi otkriva šta je ljepota, senzualnost, poetika, kao i brutalnost, mrak i sivilo.

Zadnjeg dana oktobra prikazivaće se drama Sve ili ništa. Ovo je priča o odnosima koji pritiskaju, o ženskom prijateljstvu koje nas štiti, o muškarcima na koje se ne zaboravlja, iako toga nisu uvijek vrijedni. Priča je prepletena sarkazmom, humorom, ljutnjom, beznađem, strašću, smijehom, suzama, muškim egom i ženskim samopouzdanjem. Priča je tako stvarna, da ćete u njoj pronaći sami sebe.

Podijeli: