DAN MATERNJEG JEZIKA: Crnogorskom ne prijeti izumiranje

Pravo na izražavanje svojim jezikom, jedna je od osnovnih tekovina civilizacije.

Na to nas podsjeća i Međunarodni dan maternjeg jezika koji obilježavaju zemlje članice UNESKO- a, kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost.

Prema procjenama lingvista, do kraja 21. vijeka nestaće polovina od 6.500 aktivnih jezika.

Crnogorskom, ne prijeti izumiranje, ali je potrebno svakodnevno govoriti o njegovom značaju, očuvanju i unapređenju.

Selfi, mejk up, spinovanje, apliciranje, hejtovanje, aneksi, komparacije, destinacije i degustacije, kalkulacije,varijabile, restikcije, sve su to riječi koje koristimo svakoga dana.

Upravo su one indiklatori ili bolje reći pokazatelji da vrlo često, raznim strancizimima, zatrpavamo sopstveni jezik.

Sasvim je to nepotrebno, posebno u vremenu u kojem prema procjenama lingvista, gotovo svakodnevno jedan jezik umre. Podaci upozoravaju, od oko 6.500 jezika, veliki dio je ugrožen.

“Radi se prosto o malim društima i malim narodima, sa jako malim brojem govornika određenog jezika. UNESKO-vi podaci kažu da 40 odsto stanovnista nema priliku da se obrazuje na jeziku koji zna, odnosno na svom jeziku”, kaže lingvista Goran Drinčić.

Naš, maternji jezik nije u opasanosti od izumiranja, za razliku od onih u svijetu koji imaju manje od 1.000 govornika. No, mi imamo druge probleme. Mladi ljudi su nam sve manje suštinski pismeni. Potrebno je posvetiti više pažnje njegovanju jezika, jer jezik, to smo mi. Naša tradicija, kultura, identitet.

“Jednako smo u tom smislu odgovorni mi u školama i vi u medijima”, poručuje Svetlana Koprivica, profesorica Crnogorskog jezika i književnosti

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na mlade ljude, studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Znali da jezik krije rijeci, najmocniji lijek koje je covjecanstvo koristilo.

Anka Radović, TVCG

Podijeli: