Crnogorski film sve vidljiviji u svijetu

Crnogorski film sve je vidljiviji, sve uspješniji i sve prisutniji na svjetskoj filmskoj mapi. Premijere na važnim regionalnim i svjetskim festivalima dokaz su da je 2018. dobra godina za crnogorsku kinematografija.

Crnogorski film učinio i čini ovog ljeta dobre stvari za crnogorsku kulturu.

Počelo je sa lijepom pričom Alekse Stefana Radunovića i premijerom njegovog niskobudžetnih filma Lijenština u Motovunu, a nastavila sa učešćem naših filmova na festivalima u Sarajevu i Nišu.

U Montrealu su prikazana dva filma Granice kiše Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara i Između dana i noći Andra Martinović, a onda se desilo Venecija i premijera filma Ivana Savatić Ti imaš noć.

Direktor Filmskog centra Sehad Čekić kazao je da su svi filmovi koji su završeni u ovom periodu „uspjeli da nađu put do vrlo značajnih zbilja izuzetnih festivala, kako na regionalnom, tako na evropskom“.

„A kad pomenem u Montreal i Veneciju, onda kažemo i svjetskom nivou“, kazao je Čekić.

Slučajnost je da su svi filmovi završeni u istoj godini u istom periodu i to baš u godini nakon osnivanja Filmskog centra.

„Treba čestitati ekipama svih tih filmova. Radi se o vrlo talentovanim ili dokazanim autorima. I čini mi se da nije odmoglo budući da živimo u vrlo ciničnim vremenima i ono što smo mi kao Filmski centar radili, a to je jedna komunikacija sa svijetom. Veliki napor i uložio i da se predstavimo kao jedna organizovana ili možda organizovanija kinematografija, nego što u nekim dijelovima jesmo“, kazao je on.

A o lijepim stvarima koje očekuju crnogorsku kinematografiju Čekić još uvijek ne želi da govori, obećava da će novi projekti doprinijeti promociji crnogorskog film.

Podijeli: