Crnogorska kinoteka organizuje filmsko veče posvećeno Miri Furlan

Crnogorska kinoteka organizuje filmsko veče posvećeno nedavno preminuloj Miri Furlan, jednoj od najpoznatijih glumica jugoslovenskog filma i televizije.

Program će biti upriličen u petak 16. aprila u novoj zgradi Kinoteke (bivši Dom JNA).

Tim povodom, kao uvodni dio programa, u 16:30h biće premijerno prikazan kratkometražni film ,,Pred nama” Aleksandra Adžića, u kojem je Mira Furlan ostvarila jednu od svojih posljednjih uloga, a u kojem filmsko platno dijeli sa koleginicama Marijom Bergam i Jovanom Stojiljković.

Film je sniman na Zlatiboru, a riječ je o porodičnoj drami u kojoj, ako ne možemo prepoznati sebe, zasigurno možemo nekog iz našeg okruženja. Radnja se zasniva na jednoj nepresušnoj temi balkanskih porodica, na stavovima i razmišljanju žena iz tri generacije. Tim povodom, Marija Bergam biće gošća Kinoteke koja će svoje iskustvo sa Mirom približiti domaćoj publici, kroz osvrt na njihovu kratku ali intenzivnu saradnju.

Centralni dio filmskog programa, koji počinje u 17:30h, biće u znaku, sada već kultnog filma, “Ljepota poroka” Živka Nikolića.

Duboko promišljen, film je ispisan prepoznatljivim autorskim stilom, uz sjajnu asistenciju glumačkog ansambla predvođenog nezaboravnim rolama Mire Furlan i Petra Božovića.

„Filmove pamtim po ljudima i lokacijama. Kada je riječ o Ljepoti poroka, lokacija je bila savršena. A ljudi? Živka se sjećam sa najvećom nježnošću. I on je, baš kao i ja, lebdio malo iznad zemlje”, Mira Furlan.

To će, ujedno, biti i premijerno prikazivanje filmske projekcije na novom screenline bioskopskom platnu dužine 9 metara, koji će pružiti poseban užitak ljubiteljima sedme umjetnosti. Time je najveća sala u novoj zgradi stavljena u funkciju savremenog digitalnog bioskopa.

Gost večeri biće proslavljeni reditelj Rajko Grlić putem online uključenja.

Poštujući aktuelne preporuke za prevenciju Covid-19 za kulturne programe, zbog ograničenog broja mjesta, potrebna je potvrda dolaska na e-mail adresu program@kinoteka.me.

Podijeli: