Brajović dodijelio nagrade: Čirgić je utemeljio naš jezik u bit crnogorskog identiteta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je danas 13-julske nagrade Vukiću Puleviću, Krstu Andrijaševiću, Aleksi Asanoviću i Adnanu Čirgiću. Obraćajući se ovogodišnjim laureatima, Brajović je za Čirgića rekao da je utemeljivao crnogorski jezik u bit crnogorskog identiteta, kao i da je Pulević nagradu zaslužio mnogo ranije.

“On zna da ljudi kasne, a djela se rađaju na vrijeme kao njegova. Niko kao Krsto Andrijašević ne zna da se u liniji života ne čita umjetnost, već umjetnost čita i linije i tačke i crte čovjekovog života”, kazao je Brajović.

Čirgić je istakao da nagrada koja nosi ime najsvjetlijeg praznika obavezuje i žiri i dobitnike.

“Obaveza je dobitnika da istaknu da nagrada nije samo nagrada za njihovo lično djelo, no i nagrada za prethodnike na čijem se djelu temelji njihovo stvaralaštvo”, kazao je Čirgić.

Prema riječima Brajovića, vrijeme je da se Crna Gora okrene sebi i da prepozna iskonske vrijednosti, iskoristi potencijale kako bi na temeljima i zidovima digla krov pod evropskim nebom.

“Crna Gora je uvijek bila usijano željezo, na nakovnju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti. Crna Gora je kaljena i na plamenovima Berlinskog kongresa 1878, ali i na julskim vatrama 1941. godine. Ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan dana državnosti Crne Gore”, zaključio je Brajović.

Podijeli: