Barbara Delać dobitnica ovogodišnje Brankove nagrade

Brankova nagrada koju dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine pripala je crnogorskoj pjesnikinji Barbari Delać za knjigu „Tomorrowland“, saopštio je žiri za dodjelu ovog vrijednog priznanja.

Riječ je o prvoj samostalnoj knjizi poezije Delaćeve, koja je objavljena kao pobjednička na 32. Festivalu mladih pjesnika u Zaječaru.

Žiri u sastavu Marija Šimoković, Branislav Živanović i Stevan Bradić, uvrstio je u najuži izbor knjige „Poslednji trag Hiperboreje“, Šimona Cubote u izdanju Festivala kulture mladih Srbije, Knjaževac, 2017, zatim „Um za morem, smrt za vratom“ Ognjena Aksentijevića u izdanju Trećeg trga i „Tomorrowland“ Barbare Delać i uzdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine.

U obrazloženju žirija između ostalog piše da je prva zbirka pjesama Barbare Delać „Tomorrowland“ najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije, budući da je poetički i idejno relativno jasno artikulisana i pozicionirana u kontekstu savremene kulture.

“U vremenu u kome se pjesništvo po pravilu delegira u privatnost i uspostavlja kao nizanje ličnih šifri bez jasnog usmjerenja, Barbara Delać progovara otvorenom leksikom o pitanjima koja nas se svih tiču, istovremeno radosno i antagonistički, pokazujući značajnu svijest o pravcu u kom savremeno pjesništvo može da djeluje,“ piše u saopštenju žirija.

Barbara Delać rođena je 1994. godine u Kotoru. Diplomirala je na studiju moderne i savremene teorije umjetnosti. Finalistkinja je Ratkovićevih večeri poezije (Bijelo Polje) i Rukopisa (Pančevo). Od 2015. godine aktivan je član Foruma mladih pisaca koji se od 2015. godine okuplja u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici. Objavljivala je poeziju u zbornicima: Raspoloženi za ptice, Ili je već neko već isplanirao, Rukopisi 40, Rukopisi 41, Rješenje zagonetke, kao i u književnim časopisima SCRIPT, VESNA, Istok, te na portalu Strane.

Lauret je 32. Festivala mladih pjesnika u Zaječaru, i pobjedom na ovom konkursu omogućila je štampanje svoje prve knjige poezije koja nosi naziv „Tomorrowland“. Takođe, dobitnica je nagrade Robert Bosch fondacije “Travel to Europe” među deset najboljih studenata Crne Gore.

Podijeli: