Audio drama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”

Audio drama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”, čija je autorka dramaturškinja Marija Mihaljević, od danas je dostupna na zvaničnoj prezentaciji www.radiodrama.me.

Kako naglašava autorka, iza konačnog proizvoda su sedmice obimnog rada, koje su podrazumijevale detaljan uvid u istoriografiju i bibliografiju, izradu dramskog teksta i, na kraju, produkciju audio drame.

Komad o autorki prve knjige u Crnoj Gori, sam po sebi, bio je poseban izazov, naročito jer je riječ o XVIII vijeku, ali i o formi monodrame. Nastojala sam da, oslanjajući se o djelo Katerine Radonjić, dočaram i njena razmišljanja i njen život, koji je bio izuzetno zanimljiv, ali i prilike u tadašnjoj Crnoj Gori iz vizure jedne žene – kazala je Mihaljević, predstavljajući monodramu.

Naratorka je glumica Ana Vučković, dok je za audio produkciju bio zadužen ton majstor Jovica Trajkovski.

Proces snimanja i montaže protekao je na najbolji mogući način, tim prije jer su i ostali saradnici prepoznali značaj projekta. A u ovom slučaju, značaj je višestruk – od toga da širu javnost upoznajemo sa činjenicom da je u Crnoj Gori XVIII vijeka postojala žena koja se bavila pisanjem, pritom posmatrajući društvena dešavanja na veoma zanimljiv način, sve do toga što ovim afirmišemo radio dramu, koja je u novije vrijeme prilično nezastupljen format kod nas – zaključuje autorka.

Katerina Radonjić rođena je na Njegušima, u guvernadurskoj porodici Radonjić. Njena knjiga “Kratki opis Zete i Crne Gore” bila je i polazište za dramski tekst.

Projekat je podržan na konkursu Ministarstva kulture, raspisanom povodom pandemije COVID-19, koja je i razlog zbog kojeg se autorka opredijelila za audio format.

Monodrama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić” dostupna je za slobodno emitovanje na radio stanicama i internet platformama.

Podijeli: