Anastazija i Dimitrije u ponedjeljak u Biljardi

Multimedijalni projekat “Eros, krv i svetost”, koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju i video projekcije, čiji su autori slikar Dimitrije Popović i istoričarka umjetnosti i modna kreatorka iz Bara Anastazija Miranović, biće realizovan u ponedjeljak u 19 sati u Biljardi na Cetinju.

To je najavljeno na press konferenciji koju su organizovali Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

Popović je kazao je da naziv projekta proizilazi iz njegove identično naslovljene knjige, koja je posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni. “One su tako zanimljivi likovi i sa likovne i sa literarne strane, koje sa svojim intrigantnim sudbinama čine da sam se, baveći njima, formirao sintagmu ‘Eros, krv i svetost’, jer se sva tri elementa odnose na svaku od tih žena”, rekao je Popović u PR Centru.


On je kazao da ga je posebno zanimala moda, kao društveni, estetski i filozofski fenomen, “koja, u umjetničkoj praksi 21. vijeka, u onome što se naziva svijet spektakla, ima posebno mjesto i značaj”.

Miranović je kazala da će ovaj projekat biti nadgradnja njenog dizajnerskog rada, ujedno podsjećajući da ove godine obilježava desetogodišnjicu bavljenja modnim dizajnom.

“Uvijek sam modi prilazila na drugačiji način, baštineći u svom izrazu kulturnu baštinu, tradiciju i istoriju Crne Gore, a isto tako i savremenu umjetnost”, istakla je Miranović.

Ona je pojasnila koliko je bilo zahtjevno u modnom izražaju i materijalu predstaviti tri žene, a da to ne bude, kako je navela, previše provokativno, “već da zadrži finu erotičnost i suptilnost, a sa druge strane i zavodljivost”.

“Zbog toga sam odabrala viskozni lamirani konac, kao materijal u kome je realizovana korekcija, u staroj zlato boji, klasično zlatnoj, crno-srebrnoj i bež boji. Tekstura materijala koji sam odabrala klizi niz žensko tijelo, daje senzualnost, a modelovanje modela određenu erotičnost i eleganciju. Biće izloženo 20 modela“, navela je Miranović.

Prema njenim riječima, projekat je bio veliki izazov, navodeći da se nada da je odgovorila temi i zahtjevnom zadatku.

“Ovim projektom smo željeli da privučemo ne samo publiku koja će rado doći da vidi Dimitrijeve radove, nego i publiku koja prati modu. Ovom prilikom će se te dvije različite publike povezati, a jako je važan segment gostovanje Gudačkog orkestra mladih, sa Igorom Pejovićem na čelu, koji će učestvovati u događaju od početka do kraja, neposrednim živim izvođenjem klasične muzike“, navela je Miranović.

Modni dio će se, kako je precizirala, dešavati na prostoru ispred, a izložbeni unutar Biljarde.

Izložba će biti u postavci u Biljardi do 15. marta 2019. godine.

Podijeli: