ABRAMOVIĆ: ISKUSTVOM IZ PARIZA ŽELIM DA OBOGATIM NAŠU KULTURNU SCENU

Cetinjanka Anja Abramović već dvije godine školuje se u Parizu na prestižnoj i vodećoj Visokoj školi za klavir, Ecole Normale de musique de Paris. Njen najveći cilj je da bogatstvo stečeno u ovoj školi i u “gradu svjetlosti“ podijeli i prenese mladim umjetnicima Crne Gore i da svojim znanjem, vještinama i idejama doprinosi napretku crnogorske kulture i muzičke scene.

Ova talentovana muzičarka svoje prve korake u sviranju klavira započela je sa sedam godina, u nižoj muzičkoj školi “Savo Popović“ na Cetinju. U razgovoru za Radio Cetinje ona kaže da je još tokom osnovnih studija u crnogorskoj prijestonici maštala o upisu postdiplomskih studija klavira na nekom od prestižnih fakulteta širom Evrope. Kao student cetinjske Muzičke akademije, u klasi profesora Bojana Martinovića, nastupila je na sedmom festivalu savremenog klavira u Parizu „Weekend du clavier contemporain“, u organizaciji konzervatorijuma „Frederic Chopin“, na kojem je predstavila Crnu Goru, izvodeći djela crnogorskih kompozitora.

To je bio moj prvi susret sa Parizom, koji je bio ujedno i odgovor na moje maštanje i razmišljanje o tome gdje bih voljela da nastavim svoje studije. Nakon dvije godine nastupila sam na istom festivalu. Ova dva značajna nastupa, kao i šetanje ulicama, po meni, jednog od najljepših gradova na svijetu, podstakli su me i otvorili mi vrata i mogućnost da se detaljnije informišem o studijama u Parizu, što sam i iskoristila kada sam stupila u kontakt sa profesorom klavira Guiglom Katsaravom, koji je pohvalio moje sviranje i prihvatio me u svoju klasu– kazala je Abramović

Sistem školovanja u ovoj pariškoj školi, kako je kazala prilično se razlikuje od crnogorskog, a zanimljivo je to da njeni učenici ispit polažu pred publikom.

Naš sistem obrazovanja nudi bogato i opsežno izučavanje muzičke umjetnosti, obuhvatajući veliki dio muzičke teorije, dok je škola ENMP više bazirana na usavršavanju instrumenta i nešto sažetijom teorijom muzike. Specifično je i to da se ispiti u školi ENMP polažu samo na kraju školske godine, bez dodatnih kolokvijuma i uračunatih dolazaka na časove i predavanja, koji obično prethode ispitima u crnogorskom sistemu obrazovanja. Ispit iz glavnog predmeta je, zapravo, takmičenje i održava se u poznatoj sali Cortot. Ispiti, odnosno takmičenja, polažu se pred publikom i žirijem, od kojih je samo jedan član žirija profesor škole ENMP, dok je ostatak žirija drugačiji svake godine i sastoji se od profesora koji nijesu profesori škole ENMP – istakla je Abramović.

Školovanje u Parizu, kako je dodala,  pružilo joj je mogućnost da se predstavi tamošnjem auditorijumu, nastupajući u najznačajnijim salama francuske prijestonice, među kojima su: auditorijum kozervatorijuma Eric Satie, crkva Eglise Réformée De Paris-Luxembourg, muzej Musée des Arts Forains (Pavillons de Bercy).

Nekoliko puta nastupala sam u Salle Cortot, u okviru koncerata studenata i u okviru ispita / takmičenja. Takođe, tu su i “manji“ koncerti, preslušavanja klase profesora Guigle Katsarave, koji se organizuju jednom sedmično, gdje svaki student ima priliku da izvede dio repertoara koji će svirati na završnom ispitu. Sa trio ansamblom nastupila sam u hramu Temple de Pentemont, u okviru asocijacije EUYI Musique et Culture. Kao korepetitor dječijeg hora Osnove škole St. Ouen, učestvovala sam u projektu muzičke komedije za djecu, u okviru koje su održana dva pozorišna spektakla: u opštini 17. arondismana i u školi St. Ouen – naglasila je Abramović.

Ona zaključuje da je veoma zadovoljna studijama u ovoj školi, u kojoj stiče veliko znanje i usavršava sviranje klavira. U bliskoj budućnosti se nada sticanju profesionalnog angažmana u Parizu. Takođe, ističe da je njen najveći cilj da bogatstvo stečeno u ovoj školi i u “gradu svjetlosti“ podijeli i prenesem mladim umjetnicima Crne Gore i da svojim znanjem, vještinama i idejama sudjeluje u napretku crnogorske kulture i muzičke scene.

I. Rudović / RTV Cetinje

Podijeli: