Značaj i refleksije umjetničkog stvaralaštva pripadnika crnogorske iseljeničke zajednice u Srbiji za Crnu Goru, kao zemlju njihovog porijekla

U petak, u hotelu Hilton, u Podgorici, 29.04.2022. godine, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, održan je Okrugli sto na temu: „Značaj i refleksije umjetničkog stvaralaštva pripadnika crnogorske iseljeničke zajednice u R.Srbiji za Crnu Goru, kao zemlju njihovog porijekla“. Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima bila je domaćin i moderator ovog Okruglog stola.

Foto: USDI

Učesnici Okruglog stola bili su, umjetnici, istoričari, naučnici, stručnjaci i stvaraoci iz različitih oblasti iz Srbije, porijeklom iz Crne Gore, koji su zajedno sa kolegama iz Crne Gore na ovoj konferenciji osvijetlili stvaralaštvo umjetnika, pripadnika crnogorske iseljeničke zajednice u Srbiji, tokom XX I XXI vijeka. Na okruglom stolu razmijenjena su mišljenja, znanja i iskustva, kao i vizije zajedničkog djelovanja i jačanja saradnje između naših pripadnika dijaspore u R. Srbiji i kolega iz Crne Gore.

Uvodni i pozdravni govor imao je v.d. pomoćnik direktora Arben Jakupi, koji se u svom obraćanju zahvalio prisutnim gostima na odazivu i istakao značaj organizovanja ovakvih događaja koji na poseban način povezuju našu dijasporu sa matičnom državom. Jakupi je u svom govoru istakao da “Tema kulture i umjetnosti kao najljepši izrazi ljudske duše, svojom kreativnošću vezivala je duše naroda za domovinu i kao takve kultura i umjetnost ima za svaki narod neprocjenjivu vrijednost. Kao što je velemajstor slikarstva Pikaso svojoj domovini preko remek djela „Guernica“ promijenio tok istorije i izvukao ih iz tema koje su ih uporno vodile u nazadovanje i okrenuo ih ka prosperitetu, tako i mi želimo da kod naših umjetnika probudimo inspiraciju za remek djelo „Guernica“, a koje bi se kod nas zvalo Crna Gora. Crna Gora koja nije ni crna, ni bijela, a ni jednobojna, već Crna Gora sa svim svojim bojama i različitostima, upakovana tako da je najljepše mjesto za život na kugli zemaljskoj. Postizanje tog cilja neće biti jednostavno, ali zajedničkim naporima svih subjekata, kako u Crnoj Gori, tako i u dijaspori, uz dobru namjeru svih nas, ispravne korake i veliki rad i zalaganje doći ćemo do tog ishoda.“
Drugi blok okruglog stola bio je posvećen promociji knjige novinara i književnika, Vuka Martinovića „Ključevi dobra i zla“ koja je dala inspirativan zaključak ovog okruglog stola.
Cilj ovog događaja je promocija kulturnog, umjetničkog i intelektualnog potencijala kao i podsticanje novih aktivnosti naših stvaralaca u R. Srbiji, kao i u ostalim zemljama gdje žive i stvaraju naši iseljenici. Ova konferencija bila je u funkciji prenošenja stečenih znanja i iskustava, kulturne razmjene i vizije, zajedničkog djelovanja istaknutih predstavnika naših iseljenika u R.Srbiji i kolega iz Crne Gore, uz institucionalnu podršku Uprave kojom se grade mostovi saradnje i razumijevanja, što dugoročno donosi buduće uspješne projekte.
Podijeli: