Zajednica Crnogoraca Split predstavila na Cetinju „Monografiju o Crnoj Gori“

„Zajednica Crnogoraca Split, povodom 20 godina rada predstavila je na Cetinju „Monografiju o Crnoj Gori“. Ova zajednica je imala veliki broj aktivnosti na promociji crnogorske kulture i običaja u Hrvatskoj i šire. Iz tog razloga se ukazala potreba da se sva ta dešavanja, duga peko 20 godina, sažmu i objave u monografiji, kazala je predsjednica Zajednice Crnogoraca Split, Dušica Mijušković Malada.
 
Foto: RTV Cetinje
U monografiji su zastupljeni mnogi književnici, sportisti i drugi značajni Crnogorci koji su živjeli i žive u Splitu. Potrudili smo se da pronađemo i mlađe ljude koji će nastaviti našu tradiciju – kazala je Mijušković Malada. Ova monografija je veoma važna kako potomci crnogorskih iseljenika ne bi zaboravili svoje korijene, kazao je Arben Jakupi, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i iseljenicima Crne Gore, koja je sufinansirala izradu i promociju monografije. Smatramo da ova monografija treba da ostane kao kapitalno djelo potomcima crnogorskih iseljenika u Hrvatskoj, kako bi očuvali crnogorsku tradiciju, kulturu i sve ono što ih vezuje za matičnu državu – kazao je Jakupi.
Foto: RTV Cetinje
Tokom promocije monografije nastupio je pjevački hor Zajednice Crnogoraca Split, „Crnogorske Zore“. Zajednica Crnogoraca Split je osnovana 2001. godine u Splitu iz želje da se Crnogorci koji žive u ovom gradu okupe i osnuju jedno ovakvo društvo.“
Foto: RTV Cetinje
Podijeli: