Vujičić: „Da imamo pola onoga što imaju Albanci u Crnoj Gori bili bi presrećni“

Crnogorska zajednica bi bila presrećna da ima i pola onoga što imaju Albanci u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M.Vujičić. On je pozvao potpredsjednika parlamenta Gencija Nimanbegua da učini napore kako bi kosovske institucije prestale sa kontinuiranom i sistematskom diskriminacijom i asimilacijom crnogorske zajednice na Kosovu.

Vujičić kaže da izjava Nimanbega da institucije Crne Gore nemaju plan kako da riješe diskriminaciju i da Albancima u Plavu i Gusinju omoguće da ostvare Ustavom garantovano pravo na srazmjernu zastupljenost pri zapošljavanju, predstavlja provokaciju za kosovske Crnogorce.

“Gospodine Nimanbegu, crnogorska zajednica bi bila presrećna da ima i pola od onoga što imaju Albanci u Crnoj Gori, a da ne govorimo o reciprocitetu.  Na Kosovu na centralnom nivou ne radi ni jedan Crnogorac/ka, dok je u Javnom sektoru i na opštinskom nivou zaposleno svega nas petoro”, navodi se u reagovanju Vujičića.

Kako je saopštio, odlazeća Vlada Kosova, odbila je da izradi i usvoji Akcioni plan kojim bi se usvojena Strategija za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice stavila u funkciju.  Na šta, kako kaže Vujičić, čekaju od 2016 godine.

“Izopšteni smo iz Ustava čime je načinjen nezapamćen etnocid nad 28. 000 autohtonih pripadnika crnogorske zajednice na Kosovu”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Shodno svemu navedenom, pozivamo Vas kao autohtonog Albanca koji je deo institucija naše matične države, da učinite napore kako bi kosovske institucije prestale sa kontinuiranom i sistematskom diskriminacijom i asimilacijom  crnogorske zajednice na Kosovu.  Ukoliko se to ne spriječi, na popisu stanovništva 2021. Crnogorci će potpuno nestati.”

Podijeli: