VELIKI SUSRET DIJASPORE U ČIKAGU

Dana 08. decembra ove godine u prostorijama Kulturnog centra “Rumija” u Čikagu održan veliki susret dijaspore kome su prisustvovali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.

U ime Kulturnog centra “Rumija” skup je otvorio predsjednik udruženja Senad Perazić koji je naglasio da se radi o jednom od najorganizovanijih udruženja u dijaspori koje od svog osnivanja 1995. godine realizuje brojne projekte i aktivnosti. On je istakao i dobru saradnju i komunikaciju koju “Rumija” ima sa Upravom za dijasporu, koja je i preko nagrade za filantropiju ISKRA i preko državne nagrade za dobročinstvo koja im je dodijeljena ove godine, prepoznala i vrednovala zasluge KC “Rumija”.  Posebno ističući veliku zainteresovanost dijaspore iz Čikaga za privredna ulaganja u svoj zavičaj, opštinu Bar, Perazić je sugerisao osmišljavanje posebnih mogućnosti i beneficija za ulaganja dijaspore.

U svom obraćanju prisutnima, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović  istakao je zadovoljstvo saradnjom koju Uprava ima sa udruženjem “Rumija” iz Čikaga, koje je i u dijaspori i matici poznato i priznato po svojim rezultatima. “Mi u Upravi za dijasporu cijenimo i vrednujemo rezultate koje ostvaruju naša udruženja u svijetu, a svoje aktivnosti i projekte prilagođavamo potrebama i interesima nase dijaspore. On je posebno ukazao na projekte koje Uprava realizuje, a među kojima su javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata organizacija dijaspore, projekti usmjereni na mlade naraštaje poput Ljetnje škola jezika i kulture „Crna Gora moja postojbina“ koja se organizuje u Crnoj Gori svake godine, do online kursa jezika sa audio primjerima izgovora riječi, i prevodom na engleski, španski, turski i albanski jezik. Mitrović je najavio da Uprava u saradnji sa Zavodom za školstvo trenutno radi na izradi posebnih programa za organizaciju dopunske nastave u opštinama koje karakteriše veliki broj iseljenika, poput Petnjice, Gusinja, Bara, Bijelog Polja, Berana i dr. Mitrović je takođe najavio održavanje četvrte po redu manifestacije Dani dijaspore koja će se održati u Bijelom Polju 31. jula 2020. godine.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da i Bijelo Polje poput Bara ima brojnu i dobro organizovanu dijasporu koja nikada ne zaboravlja svoj zavičaj. Naveo je planove ove opštine da radi na umrežavanju i boljem povezivanju sa svojom dijasporom širom svijeta koju vidi kao svoju razvojnu šansu ne samo u dijelu mogućih investicija, već i u dijelu prenosa znanja i iskustva koji posjeduje. Smolović je govorio i o projektima koje ova opština realizuje, od kojih su najvažniji Đalovica pećina i ski centar Bjelasica. Naglašavajući da Vlada Crne Gore intenzivno radi na razvoju sjevera, te da će sami auto put promijeniti sjever i značajno doprinijeti njegovom bržem razvoju.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je pozdravljajući prisutne ukazao na punu otvorenost lokalne uprave za potrebe građana, te naročito istakao važnost dijaspore u dosadašnjem, ali i budućem razvoju ove opštine. On je kazao i da će Opština Bar u saradnji sa Ministarstvom prosvjete rekonstruisati sportsku školsku salu Gimnazije „Niko Rolović“ i Ekonomsko-ugostiteljske škole u Baru, te da su po istom modelu stvoreni preduslovi za izgradnju sportske sale OŠ „Mrkojevići“, Opština je, kazao je Raičević, poštujući inicijativu koja je došla baš od KC “Rumija”, u budžetu za narednu godinu za ovu svrhu izdvojila 150.000€.  On je takođe najavio rekonstrukciju putnog pravaca Virpazar -Biskupada preko Sutormana, a koja će donijeti novu perspektivu Crmnici i Mrkojevićima.

Nakon pozdravnih govora druženje je nastavljeno uz razgovor, a najviše pitanja odnosilo se na lokalne teme barske opštine odakle potiče najveći dio članstva ovog udruženja.

Kulturni centar “Rumija” osnovan je 1995.godine u Čikagu. Društvo okuplja oko 150 porodica iz barske opštine, uglavnom iz Mrkojevića. Punih četvrt vijeka ovo udruženje uspješno radi na očuvanju i njegovanju kulturnog i jezičkog identiteta, a u svakom trenutku spremno je da pomogne svoj zavičaj. Društvo je organizovalo brojne humanitarne akcije, ali i potpomoglo infrastruktune projekte u svom Baru i Crnoj Gori. Imaju svoje prostorije u kojima se okupljaju i u kojima održavaju susrete raznim povodima, donatorske večeri, kurseve jezika za mlađe generacije.  Odnedavno u prostorijama ovog udruženja smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.

Podijeli: