VD direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima održao sastanak sa predstavnicima udruženja u Sarajevu

VD direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima mr Seid Hadžić susreo se 10. septembra 2021.godine sa predstavnicima „Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH“ i predstavnicima “Saveza evropske dijaspore Crne Gore” u prostorijama Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali: zamjenik predsjednika Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH Ekrem Ferhatović, predsjednik Podružnice Bijelo Polje Nusko Suljević, predsjednik Podružnice Rožaje Anes Ličina, predsjednik Podružnice Berane Halid Škrijelj, predsjednik Skupštine Kluba Pljevljaka i prijatelja u BiH Haris Ajanović i član predsjedništva Podružnice Petnjica Mijaz Osmanović, kao i Muamer Kalić predsjednik “Saveza evropske dijaspore Crne Gore” a u prostorijama ambasade prisutne su ugostili prvi sekretar Esmir Cikotić, kao i otpravnik poslova u ambasadi Radovan Miljanić.

Razgovarano je o stanju i prilikama medju udruženjima u ovoj zemlji, te i o aktivnostima i problemima u radu sa kojima se oni susrijeću. Posebno je naglašena potreba za većim stepenom zajedništva i konsolidacijom zajednice u narednom periodu, riječi je bilo i o Javnom pozivu za sufinansiranje programa odnosno projekata za 2021. godinu o kojem je v.d. direktor Hadžić i upoznao sagovornike i tom prilikom sva prisutna udruženja pozvao da i oni učestvuju.

Jedan od ključnih zaključaka sasastanka odnosio se na potrebu realizacije većeg broja razvojnih projekata, manifestacija i skupova u cilju jačanja veza sa maticom, a u tom kontekstu ocijenjeno je da gore navedena udruženja dijaspore treba da unaprjeđuju saradnju sa Upravom.

Podijeli: