Uloga i značaj dijaspore u perspektivama razvoja

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ivan Saveljić učestvovao je na okruglom stolu: Uloga i značaj dijaspore u perspektivama razvoja Crne Gore, koji su 30. jula u Gusinju organizovali Uprava za dijasporu i Opština Gusinje.

Ovaj događaj dio je državne manifestacije Dani iseljenika, koja je uvedena Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima i koja okuplja dijasporu iz svih krajeva države.

Učestvujuči u panelu Uloga i značaj dijaspore u ekonomskom razvoju Crne Gore, potpredsjednik Saveljić je istakao da crnogorska dijaspora nikada nije stajala po strani i pasivno, iz egzistencijalne lagodnosti, posmatrala događaje u matici, već je koliko su joj to realne mogućnosti dopuštale pomagala kada god i gdje god je trebalo.

Obraćajući se našim iseljenicima, potpredsjednik je ukazao da je pogled na doprinos dijaspore nužno proširiti izvan onoga što se mjeri prilivom doznaka iz inostranstva. Mi moramo učiniti da naši ljudi, koji su dokazani privrednici u inostranstvu i uživaju poslovni i drugi ugled u zajednici u kojoj žive prepoznaju u Crnoj Gori mogućnosti za investiranje, razvijanje poslovne saradanje, širenje posla… To upućuje na neophodnost održavanja kontinuirane komunikaciju sa našim klubovima/udruženjima u inostranstvu. Skupovi ovog tipa mogu poslužiti tome, ali svakako nijesu dovoljni, već tu aktivnost treba proširiti i pažljivo osmisliti, istakao je on.

Prezentujući u svom izlaganju stanje crnogorske ekonomije kroz makroekonomske pokazatelje, a naglašavajući napredak u periodu od obnove nezavisnosti, ukazao je i na prepoznatljivost Crne Gore u regionu i po pitanju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Govoreći o spoljotgovinskom deficitu, te velikoj uvoznoj zavisnosti poljoprivrednih proizvoda, pozvao je na ulaganje u poljoprivredu, jer to su ulaganja koja se zasigurno isplate i to na kraći rok. Ovo posebno kada je sjever Crne Gore u pitanju, kraj iz kojeg potiče i najveći broj iseljenika koji su bili prisutni na skupu.

No, saradnja sa dijasporom i kada je ekonomski segment u pitanju mora biti proširena i na okupljanje naše naučne dijaspore, kazao je on. Podsjetio je da je Privredna komora Crne Gore prethodne godine uložila napore da zajedno sa Ministarstvom nauke organizuje veoma posjećenu Konferenciju na kojoj su učešće uzeli naučnici i istraživači iz svijeta, koji su porijeklom iz Crne Gore, a zahvaljujući svom znanju i vještinama imaju važna mjesta na prestižnim svjetskim univerzitetima, naučnim institutima i industrijskim koncernima, rekao je Potpredsjednik.

Prisutne predstavnike dijaspore upoznao je sa tim da je Komora, takođe,  postavila sebi za zadatak da objedini i prezentuje male i velike projekte koji već postoje u Crnoj Gori, a u koje bi i oni ili njihovi partneri iz inostarnstva mogli ulagati na obostrani interes.

Da bi smo jedni od drugima, kao i potrebama obije strane više znali, neophodna je, stalna komunikacija. Iz tog razloga poziva vas da sve ono što vam je iz polja biznisa važno da znate, usmjerite ka Komori, koja će vam rado izaći u susret pružanjem informacija i predlaganjem ostvarivanja poslovnih kontakata, zaključio je Saveljić.

Podijeli: