UDRUŽENJE CRNOGORACA OPŠTINE KULA REALIZOVALO PROJEKAT STAZAMA PREDAKA

Udruženje Crnogoraca Opštine Kula realizovalo je projekat pod nazivom “Stazama predaka”.

RTNK

To je, kako navode, jedan od projekata za očuvanje Crnogorskog nacionalnog indetiteta, putem buđenja nacionalne svijesti za očuvanje izvornog identiteta u Republici Srbiji – dijaspori.

„Edukativna ekskurzija je realizovana u periodu od 18. do 23. maja, a cilj ovog projekta koji je veoma važan za članove udruženja je upoznavanje sa istorijom Crne Gore i njenim kulturnim vrijednostima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su učesnici ekskurzije imali priliku da obiđu znamenita mjesta u Crnoj Gori poput Prijestonice Cetinje.

„Posjetili su Narodni muzej Crne Gore koji se sastoji iz Istorijskog muzeja (u čijem sastavu su Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša- Biljarda, dvorska crkva na Ćipuru, mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu i Reljef Crne Gore), Umjetničkog muzeja, Etnografskog muzeja, Njegoševu rodnu kuću u Njegušima, Lovćen, spomenik kulture „“Njegošev mauzolej““, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja kažu da su, u okviru ekskurzije, polaznici imali priliku obilaska Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina, zatim glavnog grada Podgorice, Cetinja, Nikšića, Šavnika, Žabljaka i Pljevalja, obilazak nacionalnih parkova Lovćena i Durmitora, Skadarskog i Crnog jezera.

Polaznici ekskurzije imali su priliku da obiđu i spomenike gdje su odigrane najznačajnije bitke za istoriju Crne Gore poput Mojkovačke bitke, bitke na Krusima, bitke na Carevom Lazu, bitke na Grahovcu i bitke na Vučijem dolu.

„Pored navedenih spomenika obišli smo i spomenik na Barutani, spomenik na Grahovu i spomenik Krstu Zrnovom Popoviću u Lipi Cuckoj“, napominju u Udruženju.

Oni su zahvalili Upravi za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Crne Gore, pošto je projekat podržan od strane Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima u okviru Javnog konkursa za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom- iseljenicima.

„Ujedno se zahvaljujemo Narodnom muzeju Crne Gore i direktoru muzeja Jakši Ćalasanu i rukovodstvu Nacionalnih parkova Lovćen i Durmitor.

Zahvalnost dugujemo i Vladici Borisu Bojoviću episkopu Ostroško-Nikšićkom Crnogorske pravoslavne crkve koji je polaznike eklskurzije ugostio u Episkopskom dvoru u Nikšiću.

Veliku zahvalnost dugujemo Etno selu “BASTADUR” Njeguši i etno selu “NEVIDIO” Pošćenje koji su potpomogli realizaciju ovog projekta.

Iskoristili bi priliku da se zahvalimo predsjedniku opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, predsjedniku opštine Kolašin Milosavu Batu Bulatoviću, gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću i gradonačelniku prijestonice Cetinje Nikoli Đuraškoviću koji su iskazali veliko poštovanje prema polaznicima ekskurzije i ukazali nam čast da budemo njihovi gosti gde su se pokazali kao veliki domaćini“, zaključuju u saopštenju.

Podijeli: