Udruženje Crnogoraca Kosova o taksama: Naša deca ne zaslužuju takvu budućnost

Zbog nedavno uvedenih carinskih dažbina na robu iz Srbije i BiH, te tenzija koje prate ovu odluku, oglasilo se i Udruženja Crnogoraca Kosova. Navode da uvođenje „takvih radikalnih mera“, prema drugoj strani sa kojom se želi „istorijsko pomirenje i sporazum“ utiče i na crnogorske porodice, te da se mogu vratiti kao bumerang upravo građanima Kosova.

Udruženja Crnogoraca naglašava da posledice „takve politike“ mogu biti „dugoročne, decenijske, mogu proizvesti izolaciju, ekonomski kolaps, socijalnu krizu, nemire, pa i oružane sukobe“.

Oni se, kako navode, pridružuju kritičarima uvedenih taksi i pozivaju sve relevantne činioce na Kosovu da kroz unutrašnji dijalog što pre prevaziđu novonastalu situaciju i nakon toga zajedno sa Srbijom, učine sve kako bi se što pre došlo do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

„Naša deca ne zaslužuju takvu budućnost,“ dodaje se u saopštenju.

„Ono čega svi moramo biti svesni jeste činjenica da nam vreme ističe, i da velike sile neće imati još dugo strpljenja i razumevanja prema nama,“ dodaje se u saopštenju.

Udruženje Crnogoraca Kosova nedavno je čestitalo Dan zastave Albancima, poželevši im da do „sledećeg praznika dođe do istorijskog pomirenje i sporazume između zvaničnog Beograda i Prištine“.

„Bez trajnog mira sa Srbijom, bez poštovanja svih manjinskih zajednica, bez prihvatanja evropskog sistema vrednosti, nema ekonomskog razvoja ni boljitka za građane Kosova,“ poruka je predsednika Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodana Vujičića.

Podijeli: