UDRUŽENJE CRNOGORACA IZ ZMAJEVA POSJETILO UPRAVU ZA DIJASPORU

U subotu 19. oktobra o. g. predsjednik Udruženja Crnogoraca Zmajeva Miodrag Becić sa članovima udruženja posjetio je Upravu za dijasporu. Sa našim iseljenicima razgovarao je mr Ivan Jovović, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu.

Na početku sastanka, Becić je informisao Jovovića o realizovanim aktivnostima udruženja, planiranim aktivnostima, kao i o projektima “Crnogorci u Zmajevu” i “Sport spaja ravnice i gore”, koji su podržani od Uprave za dijasporu u okviru Javnog konkursa za sufinansiranje programa odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima. Takođe, Becić je istakao je nezavidan položaj u kojem se nalazi crnogorska nacionalna manjina u R. Srbiji i apostrofirao   neophodnost jače podrške matične države na ovom polju. Konkretno ukazao je na težak socio-ekonomski položaj Crnogoraca u Zmajevu.

U razgovoru sa iseljenicima, Jovović je izrazio uvjerenje da će sufinansirani projekti doprinijeti jačanju i povezivanju Crnogoraca sa matičnom državom, Istakao je da je neophodno raditi na očuvanju i jačanju crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz kvalitetne projekte i naglasio potrebu za što većim stepenom kohezije među crnogorskim udruženjima u R. Srbiji. Jovović je napomenuo da svoje zahtjeve mogu artikulisati preko svojih predstavnika u Savjetu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Pomoćnik Jovović je upoznao goste sa aktivnostima Uprave za dijasporu u prethodnom periodu, te iste informisao o realizovanim projektima. Iseljenici iz Zmajeva su iskazali posebno interesovanje za dobijanje iseljeničkih knjižica.

Na kraju razgovora, Jovović se zahvalio na posjeti i izrazio očekivanje da će ovakve aktivnosti iseljeničkih organizacija postati tradicionalni oblik direktne komunikacije između iseljenika i Uprave za dijasporu.

Podijeli: