Udruženje Crnogoraca Crvenka u posjeti Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

V.d. pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Arben Jakupi se prostorijama Uprave sastao sa članovima Udruženja Crnogoraca iz Crvenke, koji u sklopu edukativne ekskuruzije pod nazivom „Stazama predaka” boravili u Crnoj Gori.

Ekskurzija “Stazama predaka” je program koji je Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima sufinansirala na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje programa, odnosno projekata. Program je zamišljen kao edukativna ekskurzija koja traje pet dana u sklopu kojih je planirano da se realizuju planovi Udruženja da polaznici obiđu sva znamenita mjesta, kulturna, vjerska i mjesta gdje su se odigrale važnije bitke u kojima su direktno učestvovali njihovi preci.

Foto: USDI

Cilj ovog projekta je očuvanje izvornog identiteta mladih naraštaja u dijaspori, zamišljen da se realizuje kroz edukativnu ekskurziju koja je podrazumijevala obilaske mjesta gde su se odigrale važnije bitke u kojima su direktno učestvovali njihovi preci kao i edukativni obilazak znamenitih spomenika kulture Crne Gore kroz koje su njihovi preci gradili crnogorsku državnost.

Polaznici edukativne ekskurzije bliže su se upoznali sa tradicijom, kulturom i istorijom Crne Gore. U sklopu ove petodnevne ekskurzije posjetili su više opština. Bili su u prilici da pored kulturno istorijskih spomenika dođu u kontakt i upoznaju se sa radom administracije u matici kroz sastanke koji su organizovani.

Jakupi se zahvalio članovima udruženja na posjeti i izrazio želju za još većom podrškom našoj dijaspori u Srbiji. On je naveo i da je Uprava uvijek spremna da izađe u susret udruženjima i pojedincima u dijaspori za sve inovativne projekte i da se nada da će u narednom periodu saradnja sa Upravom biti intezivirana, kako bi planirane aktivnosti i projekti doprinijeli daljem jačanju veza sa zemljom porijekla, kao i ostvarenju zajedničkih interesa.

Predstavnici Udruženja istakli su zahvalnost na toploj dobrodošlici i podršci kojom je Uprava doprinijela realizaciji ovog projekta. Takođe, naglasili su da će saradnja u narednom periodu biti još bolja, te da će sa velikim zadovoljstvom uzvratiti gostoprimstvo u narednom periodu na nekoj od tradicionalnih manifestacija koje ovo udruženje organizuje na godišnjem nivou.

Podijeli: