Udruženje Crnogoraca “Crvenka” obilježilo deset godina rada

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” je u petak, 15. septembra 2023. godine, u hotelu „Biser“ na Panoniji organizovalo manifestaciju „10. Crnogorski sabor“ u čast njihovog desetogodišnjeg postojanja i rada.  Organizator manifestacije je Udruženje Crnogoraca Crvenka, uz podršku opštine Kula, Turističke organizacije opštine Kula, Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Opštine Danilovgrad i Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” proslavila desetu godišnjicu postojanja

Manifestaciji je prisustvovao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi, kojem je Milovan Đuričković, predstavnik udruženja, uručio zahvalnicu te večeri za sve pozitivne doprinose koje je Uprava činila za crnogorsku dijasporu u Srbiji. Jakupi je pozdravio sve prisutne goste i čestitao udruženju na vrlo uspješnim rezultatima koje su postigli za svih deset godina postojanja udruženja i ujedno se zahvalio domaćinima na pozivu. Istakao je čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovakvom događaju koji uspješno gaji očuvanje i razvijanje crnogorskog nacionalnog identiteta već punu deceniju.

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” proslavila desetu godišnjicu postojanja

Takođe,on je naglasio da će Uprava i dalje biti spona koja povezuje dijasporu sa matičnom državnom, sve u cilju unapređenja dobre saradnje i realizacije planiranih aktivnosti i projekata, koji će doprinijeti daljem jačanju veza sa zemljom porijekla, kao i ostvarenju zajedničkih interesa.

Udruženje Crnogoraca “Crvenka” proslavila desetu godišnjicu postojanja

Bogat kulturno-umjetnički program  je započet u 19 časova, a u okviru istog su nastupali: vokalni solista Miloje Bubanja, folklorni ansambl crnogorskog kulturno-prosvetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca, narodni guslar Petar Mišović, recitator Marko Bošnjak, režiser Božidar Kalezić i muzička grupa „Terapija bend“.

Ovaj već tradicionalni Crnogorski sabor, prevashodno, za cilj ima promociju crnogorske kulture, identiteta i običaja.

Podijeli: